Бързо топящият се антарктически лед драстично забавя потока на океанските течения и може да има катастрофално въздействие върху глобалния климат, морските хранителни вериги и дори стабилността на ледения шелф, установиха нови изследвания, цитирани от Ройтерс.

Вертикалната циркулация на водата в океаните, задвижвана от движението на по-плътна вода към морското дъно, помага за доставянето на топлина, въглерод, кислород и жизненоважни хранителни вещества по целия свят.

Но дълбоките океански водни потоци от Антарктика може да намалеят с 40% до 2050 г., според проучване, публикувано в сряда в списание Nature.

"Зашеметяващо е да видим, че това се случва толкова бързо", каза Алън Микс, палеоклиматолог от Орегонския държавен университет и съавтор на последните оценки на Междуправителствения панел по изменение на климата, който не е участвал в проучването. "Изглежда, че в момента започва да работи. Това е водеща новина."

С повишаването на температурите прясната вода от топящия се лед на Антарктида навлиза в океана, намалявайки солеността и плътността на повърхностните води и забавя този поток надолу към морското дъно.

Докато минали изследвания разглеждаха какво може да се случи с подобна преобръщаща се циркулация в Северния Атлантик - механизмът зад сценария за края на света, който ще докара арктически зими в Европа, тъй като преносът на топлина се забави - по-малко изследвания са правени за циркулацията на дънната вода на Антарктика.

Ефектът от водата от стопения лед върху глобалната океанска циркулация все още не е включен в сложните модели, използвани за описване на бъдещи сценарии за изменение на климата, но ще бъде значителен, според учените.

Вертикалната циркулация на водата в океана позволява на хранителните вещества да се издигнат от дъното, като Южният океан поддържа около три четвърти от глобалното производство на фитопланктон, основата на хранителната верига, казва един от съавторите на изследването, Стив Ринтул.

"Ако забавим потъването на повърхностните води близо до Антарктида, забавяме цялата циркулация и така намаляваме и количеството хранителни вещества, които се връщат от дълбокия океан обратно на повърхността", каза Ринтул, сътрудник в Австралийската общност за научни и индустриални изследвания Организация (CSIRO).

Резултатите от проучването също предполагат, че океанът няма да може да абсорбира толкова много въглероден диоксид, оставяйки повече от него в атмосферата.

Заплахата за човечеството от океаните и топенето на ледените покривки ще нараства

Заплахата за човечеството от океаните и топенето на ледените покривки ще нараства

Човечеството трябва да промени драстично начина, по който произвежда стоки и ги консумира