Лятото на 2022 г. е най-горещото в историята на Европа, съобщава "Франс прес", позовавайки се на европейската служба "Коперник".

През последните месеци Старият континент беше споходен от рекордно горещи вълни и най-тежката суша от векове.

Учените твърдят, че горещините и сушите стават все по-чести и интензивни поради изменението на климата.

По данни на службата "Коперник" температурите в Европа са били "най-високите регистрирани както за месец август, така и за лятото (юни-август) като цяло".

Източното Средиземноморие е особено застрашено от горещи вълни

Източното Средиземноморие е особено застрашено от горещи вълни

Очаква се повишаване на температурите с до 5 градуса до края на века

Проучването показва, че това е бил най-горещият август, регистриран досега на континента със "значителна разлика", надминавайки предишния рекорд от август 2021 г. с 0,4 градуса по Целзий.

"Интензивна поредица от горещи вълни в цяла Европа, съчетани с необичайно сухи условия, доведоха до лято на крайности с рекорди по отношение на температурите, засушаването и пожарната активност в много части на Европа, засягащи обществото и природата по различни начини", отбелязват от европейската служба.

Данните показват, че не само сме имали рекордни августовски температури за Европа, но и за лятото, като предишният летен рекорд е отчетен само година по-рано.

В световен мащаб август 2022 г. е най-топлият август в историята, като средната температура е била с 0,3 градуса по-висока от средната за месеца за периода 1991-2020 г., сочи мониторът.

Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Изследовател от ЕК проверява данните до XVI век