Последните седем години са били най-горещите в историята в световен мащаб. Това обявиха от службата за мониторинг на климата на Европейския съюз, потвърждавайки, че 2021 г. се е присъединила към непрекъснатата топла серия от 2015 г., предаде "Франс прес". 

В последната си годишна оценка Службата за изменение на климата "Коперник" е установила, че 2021 г. е била петата най-топла, докато последните седем години "са най-топлите години в историята с ясна разлика", като под "историята" се има предвид откакто се водят надеждни измервания на температурите на Земята.

Срещата за климата COP26 била момент на истината за планетата, децата и внуците ни

Срещата за климата COP26 била момент на истината за планетата, децата и внуците ни

Страните не са изпълнили обещанията си за климата

Средната температура през 2021 г. е била средно с 1,1-1,2 градуса над нивата в периода 1850-1900 година. 

В тази връзка учените от службата призоваха за промяна.  

След като емисиите на парникови газове променят климата на планетата, дългосрочната тенденция на затопляне продължи, а рекордно екстремно време обхвана света миналата година - от наводнения в Европа, Китай и Южен Судан до горски пожари в Сибир и САЩ.

Шефът на ООН: обещанията за климата "дрънчат на кухо", ако не се сложи край на изкопаемите горива

Шефът на ООН: обещанията за климата "дрънчат на кухо", ако не се сложи край на изкопаемите горива

"Обявленията тук в Глазгоу са обнадеждаващи, но далеч не са достатъчни"

"Тези събития са ярко напомняне за необходимостта да променим пътищата си, да предприемем решителни и ефективни стъпки към устойчиво общество и да работим за намаляване на нетните въглеродни емисии", настоя директорът на "Коперник" Карло Буонтемпо.

Глобалните нива на CO2 и метан, основните парникови газове, са продължили да се покачват и и двата са достигнали рекордни нива през 2021 г.

Нивата на CO2 в атмосферата са достигнали 414,3 частици на милион през 2021 г., което е увеличение с около 2,4 частици на милион спрямо 2020 г., уточниха от "Коперник".

Над 200 учени апелират за незабавни действия за климата на COP26

Над 200 учени апелират за незабавни действия за климата на COP26

Някои въздействия на климатичните промени са "необратими" за поколенията

"Коперник" допълни, че нивата на метан, особено мощен парников газ, са скочили през последните две години, но причините за това не са напълно изяснени. Емисиите на метан варират от добив на нефт и газ и земеделие до естествени източници като влажни зони.

Европа преживя най-горещото си лято в историята през 2021 г., след като топлият март и необичайно студеният април унищожиха овощните култури в различни страни, включително Франция и Унгария.

През юли и август средиземноморска гореща вълна предизвика интензивни горски пожари в Турция и Гърция. Сицилия постави нов европейски температурен рекорд от 48,8 градуса, рекорд, който очаква официално потвърждение.

"Копаем собствените си гробове": шефът на ООН настоя срещата в Глазгоу да действа за климата

"Копаем собствените си гробове": шефът на ООН настоя срещата в Глазгоу да действа за климата

"Време е да кажем стига"

През юли повече от 200 души загинаха, когато пороен дъжд предизвика смъртоносни наводнения в Западна Европа. Учените заключиха, че климатичните промени са направили наводненията поне с 20% по-вероятни. 

Също през същия месец при наводнения в китайската провинция Хенан загинаха повече от 300 души. В Калифорния рекордна гореща вълна беше последвана от втория по големина горски пожар в историята на щата, унищожавайки огромна територия и замърсявайки въздуха.