Повече от 200 учени настояха на срещата под егидата на ООН за климата COP26 да се предприемат незабавни действия за спиране на глобалното затопляне, предупреждвайки в отворено писмо, че някои въздействия на климатичните промени са "необратими" за поколенията, информира "Франс прес".

Централната задача на срещата в Глазгоу е прилагането на Парижкото споразумение за климата, чиято цел е ограничаване на повишаването на средната световна температура до между 1,5 и 2 градуса по Целзий над нивата отпреди индустриалната епоха.

Ала след като преговорите навлизат в последните си дни, поетите досега ангажименти все още могат да доведат до "катастрофално" затопляне с цели 2,7 градуса до 2100 г. според ООН.

COP26 настоява от страните да намалят повече емисиите до 2022-а

COP26 настоява от страните да намалят повече емисиите до 2022-а

Три години предсрочно

"Ние, климатолозите, подчертаваме, че са необходими незабавни, категорични, бързи, продължителни и мащабни действия", за да се запази затоплянето в рамките на целта от Париж, се подчертава в писмото, подписано от изследователи от цял ​​свят.

През август стряскащ доклад от водещата световна организация за климатичната наука, Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC), предупреди, че средната температура на Земята ще достигне прага от 1,5 градуса около 2030 г., десетилетие по-рано от прогнозираното само преди три години.

За да не се превиши тази температурна цел, IPCC посочва, че емисиите трябва да се намалят с 45 процента през това десетилетие.

Страшни констатации: светът е много далеч от ограничаването на глобалното затопляне

Страшни констатации: светът е много далеч от ограничаването на глобалното затопляне

Светът се е запътил към климатична катастрофа

Днешното отворено писмо, подписано от някои от авторите на доклада на IPCC, призовава делегатите в Глазгоу "напълно да признаят" научните доказателства, които те са събрали за сериозните заплахи, породени от климатичните промени.

"COP26 е исторически момент за съдбата на климата, обществата и екосистемите, защото човешката дейност вече затопли планетата с около 1,1 градуса, а бъдещите емисии на парникови газове ще определят бъдещото допълнително затопляне", се подчертава в писмото.

Нагряващата се атмосфера вече засилва метеорологичните крайности, подлагайки общности по целия свят на по-интензивни пожари и суши, разселване и тежки икономически трудности.

А емисиите продължават да растат.

Голяма скорошна оценка показа, че глобалните емисии на CO2 ще се възстановят през 2021 г. до нивата отпреди пандемията.

"Кумулативните емисии на парникови газове към днешна дата вече ангажират нашата планета към ключови промени в климатичната система, засягащи човешкото общество и морските и земните екосистеми, някои от които са необратими за поколения напред", се изтъква в писмото на учените.

Г-20: Липса на фиксирани климатични цели оставя надеждите неизпълнени

Г-20: Липса на фиксирани климатични цели оставя надеждите неизпълнени

Активистите за климата останаха вбесени