Най-новите климатични планове на страните ще осигурят само малък процент от съкращенията на емисиите, необходими за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. Това обявиха от Организацията на обединените нации (ООН) в изобличителна оценка преди срещата на високо равнище COP26 за климата, информира "Франс прес".

Само дни преди срещата в Глазгоу, която се определя като решаваща за дългосрочната жизнеспособност на Парижкото споразумение за климата, Програмата на ООН за околната среда (UNEP) подчерта, че националните планове за намаляване на въглеродното замърсяване представляват "слаби обещания, които все още не са изпълнени".

Страните от Г-7 обещаха да дават 100 млрд. долара годишно за действия срещу климатичните промени

Страните от Г-7 обещаха да дават 100 млрд. долара годишно за действия срещу климатичните промени

Природозащитници обаче са скептични

В своята годишна оценка на разминаванията с емисиите, UNEP изчислява пропастта между емисиите, които ще бъдат отделени от страните, и нивото, необходимо за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5 градуса - най-амбициозната цел на Парижкото споразумение.

Организаторите на COP26 казват, че искат страните да се ангажират да поддържат Земята по пътя към целта от 1,5 градуса чрез удвоени обещания за декарбонизиране на икономиките си.

Но според UNEP дори най-актуалните и амбициозни планове от около 120 държави поставят света на път да се затопли с 2,7 градуса.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изтъкна, че днешният доклад показва, че светът "все още е на път за климатична катастрофа".

Проучване на ООН установява възможни необратими изменения на климата

Проучване на ООН установява възможни необратими изменения на климата

Сред тях са топенето на ледени шапки на планетата и повишено ниво на морета и океани

"Докато световните лидери се подготвят за COP26, този доклад е поредният гръмотевичен зов за събуждане. Колко са ни необходими", запита той. 

Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. подписалите го страни трябва да представят нови планове за намаляване на емисиите - известни като Национално определени приноси - на всеки пет години, всеки по-амбициозен от предишния.

UNEP уточни, че най-новите ангажименти ще съкратят 7,5% от по-рано прогнозираните нива на емисии през 2030 г.

За да се запази траектория за постигане на целта от 1,5 градуса, е необходимо намаление с 55%.

Действията за климата могат да спасят милиони животи чрез чист въздух, диета и тренировки

Действията за климата могат да спасят милиони животи чрез чист въздух, диета и тренировки

Страните обаче трябва да повишат амбициите си за намаляване на емисиите

30-процентно намаление е необходимо за затопляне с 2 градуса, праг, който Парижкото споразумение ангажира страните да поддържат температурите "доста под" него.

"За да имаме шанс да ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса, имаме осем години, за да намалим почти наполовина емисиите на парникови газове", предупреди изпълнителният директор на UNEP Ингер Андерсен.

"Осем години, за да се направят плановете, да се въведат политики, да се прилагат и в крайна сметка да се постигнат съкращенията", подчерта той.

UNEP уточни, че COVID-19 пандемията е довела до "безпрецедентен" спад на глобалните емисии от 5,4% през 2020 г.

Светът трябва да се справи с две кризи заедно: климатичните промени и загубата на биоразнообразие

Светът трябва да се справи с две кризи заедно: климатичните промени и загубата на биоразнообразие

Климатичните промени и загубата на биоразнообразие са невидими заплахи за нашето бъдеще

Дори и това обаче не е достатъчно, за да се намали разликата между текущата траектория на емисиите на човечеството и света, в който глобалното затопляне е ограничено до 1,5 градуса.

Поставяйки предизвикателството в ясна перспектива, Андерсен изтъкна, че страните трябва да намалят CO2 и неговия еквивалент в други парникови газове с допълнителни 28 млрд. тона до 2030 г.; само емисиите на въглероден диоксид се очаква да достигнат 33 млрд. тона през 2021 г.

Съавторът на доклада Ан Охлоф отбеляза пред АФП, че той е показал, че е имало "известен напредък" по отношение на емисиите след Парижкото споразумение.

"Новите ангажименти (Национално определените приноси) орязват 4 гигатона CO2 еквивалент годишно до 2030 г. в сравнение с последните", уточни тя, като допълни: "Но това далеч не е достатъчно, разбира се. Като цяло сме много далеч от това, където трябва да бъдем."

Ползите от "драстични" климатични действия надвишават разходите

Ползите от "драстични" климатични действия надвишават разходите

Това обявиха над 700 икономисти от цял свят в безпрецедентен призив

Междуправителственият панел за климатичните промени през август предупреди, че Земята може да достигне прага от 1,5 градуса веднага след 2030 г. и да бъде постоянно над него до средата на века.

В днешния доклад се казва, че дори ако всички обещания за нетни нулеви емисии бъдат изпълнени в пълен размер, има 66% шанс повишаването на температурата да бъде ограничено до 2,2 градуса.

"Дори при този сценарий все още има повече от 15 процента шанс глобалното затопляне да надхвърли 2,5 градуса по Целзий до края на века и малко по-малко от 5 процента шанс да надхвърли 3 градуса по Целзий", се подчертава в доклада.

Охлоф нарече констатациите "страшни".

"Той отново подчертава, че трябва да отидем колкото е възможно по-ниско (по отношение на емисиите)", настоя тя.

Тазгодишният доклад за проблема с емисиите се фокусира върху ролята на метана, най-мощния парников газ, в глобалното сгорещяване.

Той е установил, че съществуващите технически мерки могат да намалят емисиите на метан, произведени от човека, с 20 процента годишно, с малки или никакви допълнителни разходи за индустрията.

В него също така се казва, че плановете на много от 49-те страни, които са поели обещания за нетни нулеви емисии, остават "неясни и не са отразени в Национално определените приноси".

"Светът трябва да се събуди за непосредствената опасност, пред която сме изправени като вид", предупреди Андерсен.