Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC) представи в понеделник резултатите от своето проучване за изменението на климата, което показва, че някои ефекти от изменението на климата, като топенето на ледени шапки и повишено ниво на морета и океани, могат да бъдат необратими, съобщава БиБиСи. 

Проучването под егидата на ООН съобщава и че "само бързите, твърди и продължителни" съкращения на емисиите на парникови газове могат да помогнат на света да не надхвърли целта от 1,5 градуса или 2 градуса. Освен това държавите ще трябва да ускорят усилията си за достигане на нулеви и дори отрицателни емисии.

И накрая, в доклада се отбелязва, че планетата се е затоплила с 1,1 градуса в сравнение със средната стойност от годините 1850 до 1900 и се прогнозира, че светът ще надхвърли горепосочената си цел някъде между 2030 и 2035 г.

Европа гори - Четири обяснения от "Дойче веле"

Европа гори - Четири обяснения от "Дойче веле"

Едва средата на лятото е, а горски пожари унищожават Балканите, Италия и югоизточното Средиземноморие

Пагубното въздействие на човечеството върху климата е "констатация на факти", обясняват учените от ООН в своето проучване. В доклада се казва, че продължаващите емисии на парникови газове също могат да доведат до нарушаване на ключова граница на температурата за малко повече от десетилетие.

Авторите показват също, че покачването на морското равнище, приближаващо се до 2 метра до края на този век, "не може да бъде изключено". Но има нова надежда, че дълбоките съкращения на емисиите на парникови газове могат да стабилизират покачващите се температури.

Тази трезва оценка от Междуправителствената група по изменението на климата (IPCC) се съдържа в документ от 42 страници, известен като Резюме за политиците.

Той води поредица от доклади, които ще бъдат публикувани през следващите месеци и е първият голям преглед на науката за изменението на климата от 2013 г. Публикуването му идва по-малко от три месеца преди ключовата среща на високо равнище по климата в Глазгоу, известна като COP26.

"Днешният доклад на Работна група 1 на IPCC е червен код за човечеството", коментира генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Ако обединим силите си сега, можем да предотвратим климатичната катастрофа. Но, както става ясно от днешния доклад, няма време за забавяне и няма място за оправдания. Разчитам на правителствените лидери и всички заинтересовани страни да гарантират успех на COP26."

В документа на IPCC се казва "недвусмислено е, че човешкото влияние е затоплило атмосферата, океаните и сушата".

Според проф. Ед Хокинс от Университета в Рединг, Великобритания и един от авторите на доклада, учените няма как да бъдат по-ясни по този въпрос. "Това е констатация на факт, не можем да бъдем по-сигурни; недвусмислено и неоспоримо е, че хората затоплят планетата."

Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация, заяви: "Използвайки спортни термини, може да се каже, че атмосферата е била изложена на допинг, което означава, че сме започнали да наблюдаваме крайности по-често от преди."

Авторите казват, че от 1970 г. глобалните повърхностни температури са се повишили по-бързо, отколкото през всеки друг 50-годишен период през последните 2000 години.

Това затопляне "вече засяга много метеорологични и климатични крайности във всеки регион по света".

Независимо дали става въпрос за горещи вълни като тези, които наскоро бяха преживяни в Гърция и западна Северна Америка, или наводнения като тези в Германия и Китай, "тяхната връзка с човешкото влияние се засили" през последното десетилетие.

IPCC бързи факти: Глобалната повърхностна температура беше с 1,09 градуса по-висока през десетилетието между 2011-2020, отколкото между 1850-1900; Последните пет години са най-горещите в историята от 1850 г.; Скорошният темп на покачване на морското равнище се е утроил в сравнение с 1901-1971 г.; Човешкото влияние е "много вероятно" (90%) е основният двигател на глобалното отстъпление на ледниците от 90-те години на миналия век и намаляването на арктическия морски лед; "На практика е сигурно", че горещите крайности, включително горещите вълни, са станали по-чести и по-интензивни от 1950-те години, докато студените събития са станали по-редки и по-малко тежки.

Новият доклад също така пояснява, че затоплянето, което сме преживели досега, е променило много от нашите системи за планетарна защита, които са необратими във времеви интервали от векове до хилядолетия.

Океаните ще продължат да се затоплят и ще станат по-кисели. Планинските и полярните ледници ще продължат да се топят десетилетия или векове.

"Последиците ще продължат да се влошават при всяко затопляне", казва професор Хокинс. "И за много от тези последствия няма връщане назад."

Що се отнася до повишаването на морското равнище, учените са моделирали вероятния диапазон за различни нива на емисии.

Не може да се изключи обаче покачване с около 2 м до края на този век и 5 м до 2150 г. Макар и малко вероятни, тези резултати биха заплашили много милиони хора в крайбрежните райони с наводнение до 2100 г.

Един ключов аспект на доклада е очакваният темп на покачване на температурата и какво означава това за безопасността на човечеството. Почти всяка нация на Земята се присъедини към целите на Парижкото споразумение за климата през 2015 г.

Този пакт има за цел да запази покачването на глобалните температури доста под 2 градуса този век и да продължи усилията да го поддържа под 1,5 градуса. Този нов доклад казва, че при всички сценарии за емисии, разгледани от учените, и двете цели ще бъдат нарушени този век, освен ако не настъпи огромно намаляване на въглерода.

Авторите смятат, че 1,5 градуса покачване ще бъде достигнат до 2040 г. във всички сценарии. Ако емисиите не бъдат намалени през следващите няколко години, това ще се случи още по -рано.

Това беше предвидено в специалния доклад на IPCC за 1,5C през 2018 г. и това ново проучване сега го потвърждава.

Циркулацията в Атлантическия океан е най-слаба от хилядолетие, предупреждават учени

Циркулацията в Атлантическия океан е най-слаба от хилядолетие, предупреждават учени

Сривът на Гълфстрийм заплашва с екстремно време в Европа и по-високи окенаски нива по източния бряг на САЩ

Междуправителствената комисия по изменението на климата е орган на ООН, създаден през 1988 г. за оценка на науката относно изменението на климата. Той предоставя на правителствата научна информация, която могат да използват за разработване на политики за глобалното отопление.

Първият от неговите цялостни доклади за оценка на изменението на климата е публикуван през 1992 г. Шестият от тази поредица ще бъде разделен на четири тома. Новият доклад - от учени от работната група 1 на IPCC - е първият от тези томове, който ще бъде публикуван.

Последиците от преминаването над 1,5 градуса за период от години биха били нежелани в свят, който вече е преживял бързо покачване на екстремни събития с повишаване на температурата от прединдустриалните времена от 1,1 градуса.

"Ще видим още по-интензивни и по-чести горещи вълни", каза д-р Фридерике Ото от Оксфордския университет, Великобритания и един от авторите на доклада на IPCC. "Ще видим и увеличаване на събитията с обилни валежи в световен мащаб, а също и увеличаване на някои видове суши в някои региони на света."

Проф. Каролина Вера, заместник-председател на работната група, изготвила документа, заяви: "Докладът ясно показва, че вече преживяваме последствията от изменението на климата навсякъде. Но ще преживеем по-нататъшни и едновременни промени, които се увеличават с всеки следващ ритъм на затопляне."

Докато този доклад е по-ясен и уверен, учените се надяват повече, че ако можем да намалим наполовина глобалните емисии до 2030 г. и да достигнем нула до средата на този век, можем да спрем и евентуално да обърнем нарастването на температурите.

Достигането на нулева нетна сотйност включва максимално намаляване на емисиите на парникови газове, като се използва чиста технология, след което се погребват всички останали изпускания, използвайки улавяне и съхранение на въглерод или усвояването им чрез засаждане на дървета.

"Мисълта преди беше, че можем да получим повишаване на температурите дори след нулева стойност, но сега очакваме природата да бъде благосклонна към нас и ако успеем да постигнем нулеви нива, надяваме се, че няма да получим допълнително повишаване на температурата; и ако успеем да постигнем и нулеви парникови газове, в крайна сметка би трябвало да можем обърнем част от това повишаване на температурата и да се охладим малко", казва друг съавтор, проф. Пиърс Форстър от Университета в Лийдс, Великобритания.

Пет бъдещи въздействия: Температурите ще достигнат 1,5 градуса над нивата от 1850-1900 до 2040 г. при всички сценарии на емисии; Вероятно Арктика ще бъде практически без лед през септември поне веднъж преди 2050 г. при всички оценени сценарии; Ще се наблюдава все по-често появяване на някои екстремни събития, "безпрецедентни в историческия запис" дори при затопляне 1,5 градуса; Екстремни събития на морското равнище, които са се случвали веднъж на век в близкото минало, се очаква да се случват поне веднъж годишно на повече от половината места за измерване на приливите и отливите до 2100 г.; Вероятно ще има увеличаване на времето на пожарите в много региони.

Докато бъдещите прогнози за затопляне са по-ясни от всякога в този доклад и много въздействия просто не могат да бъдат избегнати, авторите предупреждават и срещу фатализма.

"Намаляването на глобалното затопляне наистина свежда до минимум вероятността да се стигне до тези повратни точки", каза д -р Ото. "Ние не сме обречени."

Преломната точка се отнася за момента, когато част от климатичната система на Земята претърпи рязка промяна в отговор на продължаващото затопляне.

За политическите лидери докладът е поредният в дълга поредица от сигнали за действия, но тъй като е толкова близо до глобалната среща на високо равнище COP26 през ноември, той носи допълнителна тежест.

НАСА предсказва опустошителни наводнения през 2030-те години

НАСА предсказва опустошителни наводнения през 2030-те години

Заради изменението на климата, колебания на Луната и гравитационното й привличане