Циркулацията в Атлантическия океан, която е в основата на Гълфстрийм, метеорологичната система, която обуславя топло и меко време в Европа, е най-слабата от повече от хилядолетие и според новите данни вероятната причина е проблем с климата, пише "Гардиън".

Учените прогнозират, че AMOC ще отслабне допълнително, ако глобалното затопляне продължи и може да намалее с около 34% до 45% до края на този век, което може да ни доближи до точката при която системата може да стане необратимо нестабилна.

Отслабеният Гълфстрийм също би повишил морското равнище на атлантическото крайбрежие на САЩ, с потенциално катастрофални последици.

Стефан Рамсторф от Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам, който е съавтор на изследването, публикувано в четвъртък в Nature Geoscience коментира, че по-нататъшното отслабване на циркулацията на Атлантическия меридионален цикъл на преобръщане (AMOC) може да доведе до повече бури, които ще ударят Обединеното кралство, по-интензивни зими и увеличаване на горещи вълни и суши в цяла Европа.

Той обясни, че циркулацията вече се е забавила с около 15% и въздействията се забелязват. "След 20 до 30 години вероятно ще отслабне допълнително и това неминуемо ще повлияе на времето, така че ще видим увеличаване на бурите и горещите вълни в Европа, а морското равнище ще се повиши на източния бряг на САЩ".

Рамсторф и учени от университета Maynooth в Ирландия и University College London в Обединеното кралство стигнаха до заключението, че настоящото отслабване не е наблюдавано поне през последните 1000 години, след проучване на седименти, ледени ядра в Гренландия и други данни, които разкриват минали модели на времето.

AMOC е една от най-големите системи за циркулация на океана в света, носеща топла повърхностна вода от Мексиканския залив към северния Атлантик, където се охлажда и става по-солена, докато потъне на север от Исландия, което от своя страна изтегля повече топла вода от Карибите. Тази циркулация е придружена от ветрове, които също помагат за меко и влажно време в Ирландия, Великобритания и други части на Западна Европа.

Учените отдавна прогнозират отслабване на AMOC в резултат на глобалното затопляне и изразиха опасения, че може да се срине напълно. Новото проучване установи, че всяка такава възможност е вероятно след десетилетия, но продължаващите високи емисии на парникови газове ще я съкратят.

"Рискуваме да стигнем момент, в който няма връщане назад този век, като циркулацията ще намалява през следващия век. Малко вероятно е вече да сме го задействали, но ако не спрем глобалното затопляне, е все по-вероятно да го задействаме. Последствията от това са толкова огромни, че дори 10% шанс за срив би бил неприемлив риск", коментира Рамсторф.

Изследванията през 2018 г. също показаха отслабване на AMOC, но статията в Nature Geoscience показва, че отслабването безпрецедентно през последното хилядолетие, ясна индикация, че човешките действия са виновни. По-рано учените заявиха, че отслабването на Гълфстрийм може да доведе до смразяващи зими в Западна Европа и безпрецедентни промени в Атлантическия океан.

AMOC е голяма част от Гълфстрийм, често описвана като "конвейерна лента", която носи топла вода от екватора. Но по-голямата метеорологична система няма да се разруши изцяло, ако циркулацията в океана стане нестабилна, тъй като ветровете също играят ключова роля. Циркулацията се е разпадал и преди, при различни обстоятелства, например в края на последния ледников период.

Гълфстрийм е отделен от въздушния поток, който причини екстремно време в северното полукълбо през последните седмици, въпреки че подобно на него, той също е засегнат от повишаването на температурите в Арктика.

Обикновено много студените температури над Арктика създават полярен вихър, който поддържа постоянен въздушен поток, задържащ този студен въздух на място. По-високите температури над Арктика са довели до слаб въздушен поток, който позволява на студеното време да се разпространи много по на юг в някои случаи, като същевременно доставя по-топло време на север, допринасяйки за крайностите във времето, наблюдавани във Великобритания, Европа и САЩ през последните седмици.

По същия начин Гълфстрийм е засегнат от топенето на арктически лед, който изхвърля големи количества студена вода на юг от Гренландия, нарушавайки циркулацията на AMOC. Въздействията от вариациите в Гълфстрийм се усещат след много по-дълги периоди, отколкото вариациите във въздушния поток, но ще доведат и до по-екстремно време, тъй като климатът се затопля.

Освен че причинява по-екстремно време в цяла Европа и източното крайбрежие на САЩ, отслабването на AMOC може да има тежки последици за морските екосистеми на Атлантическия океан, да наруши рибните популации и други морски животни.

Андрю Мейерс, заместник-научен ръководител за полярните океани в Британското антарктическо дружество, който не участва в изследването, заяви: "AMOC оказва много сериозно влияние върху глобалния климат, особено в Северна Америка и Европа, така че това е доказателство за продължаващо отслабване на циркулацията е критично ново доказателство за бъдещите прогнози за регионалния и глобалния климат. Продължаващото отслабване на преобръщането означава, че рискуваме да стигнем този момент, когато ще има дълбоки и вероятно необратими въздействия върху климата."

Карстен Хаущайн от Центъра за климат в Германия, също независим от проучването, заяви, че САЩ могат да бъдат изложени на риск от по-силни урагани в резултат на отслабването на Гълфстрийм.

"Въпреки че AMOC няма да се срине скоро, авторите предупреждават, че течението може да стане нестабилно до края на този век, ако затоплянето продължи без забавяне. Това вече увеличава риска от по-силни урагани на източното крайбрежие на САЩ поради по-топлите океански води, както и потенциално промяна на моделите на циркулация над Западна Европа."

Гълфстрийм отслабва, а това ще доведе до бедствия и катастрофи

Гълфстрийм отслабва, а това ще доведе до бедствия и катастрофи

Всичко е заради предизвиканите от човека климатични промени