Две нови научни изследвания, публикувани в научното списание Nature, предупреждават за нова заплаха, надвиснала над света: спирането на теченията в Атлантическия океан, включително Гълфстрийм.

Почти не минава ден, без да се появи ново проучване, предупреждаващо човечеството за наближаваща гибел, ала отслабването на Гълфстрийм е събитие с особено застрашителни последици.

Фиджи: Климатичните промени заплашват оцеляването ни

Фиджи: Климатичните промени заплашват оцеляването ни

Франк Баинимарама подчерта, че островната страна е навлязла в "плашеща нова ера"

Учените преди са свързвали проблемите с теченията в Атлантика с всичко - от горещи вълни в Европа до повишаване на равнището на морето в крайбрежните американски градове.

Филмът "След утрешния ден" представяше апокалиптично бедствие, основано на идеята, че прекъсването на тези течения ще доведе до екстремни метеорологични явления, последвани от огромен спад на глобалните температури. Учените смятат, че промените в атлантическите течения със сигурност са изиграли роля за началото на последната ледникова епоха.

Системата от атлантически течения действа като транспортна лента за вода и носят топлина към Западна Европа.

Ограничаването до 2 градуса на глобалното затопляне няма да ни спаси

Ограничаването до 2 градуса на глобалното затопляне няма да ни спаси

А това беше надеждата за избягване на смъртоносни въздействия на климата

Поток от топла вода пътува северно от Антарктида по течението Гълфстрийм, освобождавайки топлината си и след това потъвайки до дъното на океана и след това връщайки се на юг. Глобалното затопляне блокира този процес, което води до забавяне на теченията и до всякакви смущения във времето.

Двете нови изследвания предизвикаха тревога не само защото показват значително отслабване на атлантическите течения, но и защото те показват промени, които преди са били предвиждани само в бъдещи компютърни симулации, всъщност се случват точно сега.

Много малко вероятно е, но това не означава, че въпросният филм е пълна измислица, отбелязват изследователите.

Критичното състояние на земята задвижва огромни мигрантски вълни

Критичното състояние на земята задвижва огромни мигрантски вълни

Това е най-добрият сценарий, най-лошият - стотици милиони до 2050-а

"След утрешния ден" очевидно е една много екстремна версия", изтъква д-р Дейвид Торнали, учен по климата в University College London и съавтор на едно от проучванията.

"Науката казва, че спирането - силното отслабване на циркулацията в Атлантика - се е случвало множество пъти в миналото и по време на последната ледена епоха", допълва ученият.

Колебанията в атлантическите течения в миналото са допринесли за големи климатични промени, включително са предизвикали началото на последната ледникова епоха.