Ограничаването на глобалното затопляне до два градуса по Целзий няма да предотврати разрушителните и смъртоносни въздействия на климата, каквато беше някога надеждата. Това са заключили десетки експерти в множество научни изследвания, публикувани днес, съобщава "Франс прес".

Свят, който се затопля с до 2 градуса по Целзий - отдавна разглеждано като температурен таван за безопасна откъм климат планета - може да види масово разселване на хора заради покачването на нивото на моретата, спад на доходите на глава от населението, недостиг на храна и прясна вода в отделни региони и изчезването на животински и растителни видове с ускорени темпове.

Бедните и развиващите се страни от Азия, Африка и Латинска Америка ще бъдат засегнати най-тежко, се предупреждава в изследванията на Британското кралско дружество.

Милиони хора заплашени от наводнения заради глобалното затопляне

Милиони хора заплашени от наводнения заради глобалното затопляне

Следващите 20 години са критични за големи територии

"Засичаме големи промени във въздействията на климата за свят с повишение на средната температура с 2 градуса, като трябва да предприемем стъпки, за да избегнем това", изтъква водещият редактор Дан Мичъл, който е асистент професор в Бристолския университет.

Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 г. от 197 страни по света (практически всички), обещава да спре затоплянето с "далеч под" 2 градуса по Целзий в сравнение с равнищата от средата на XIX век, като нарастването на средната световна температура да бъде удържано на 1,5 градуса.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в четвъртък предупреди, че климатичните промени са "най-системната заплаха за човечеството".

Със само един градус затопляне досега, Земята изпита кресчендо на засушавания, горещи вълни и бури, увеличаващи се от покачващите се нива на моретата.

Глобалното затопляне може да остави 25% от планетата в постоянна суша

Глобалното затопляне може да остави 25% от планетата в постоянна суша

Ако не удържим увеличаването на глобалните температури под 1,5 градуса

Доброволните обещания на страните, дадени съгласно Парижкото споразумение за ограничаване на емисиите на въглероден диоксид (CO2), ако бъдат изпълнени, ще доведат в най-добрия случай до планета с 3 градуса по-висока температура.

Парижкото споразумение също така изисква - до края на столетието - човечеството да спре да изхвърля повече парникови газове в атмосферата, отколкото океаните и горите могат да поглъщат, праг, известен като "нетни нулеви емисии".

"Колко бързо ще стигнем до свят с 2 градуса повишение на температурата" е от критична важност, предупреждава Мичъл и допълва: "Ако това отнеме само няколко десетилетия, ще имаме проблеми, защото няма да имаме време да се адаптираме към променения климат."

Изследователи, начело с Фелик Претис, който е икономист от Оксфордския университет, прогнозират, че два градуса глобално затопляне ще доведе до спад на брутния вътрешен продукт на глава от населението средно с 13 процента до 2100 г., след като се вземат предвид скъпоструващите въздействия от климатичните промени.

Критичното състояние на земята задвижва огромни мигрантски вълни

Критичното състояние на земята задвижва огромни мигрантски вълни

Това е най-добрият сценарий, най-лошият - стотици милиони до 2050-а

2 градуса повишаване на световната температура също така "ще окаже значително негативно въздействие върху темповете на икономическия растеж", предупреждава Претис. При сценарий 1,5 градуса повишение, добави той, прогнозите за икономическия растеж "са почти неразличими от настоящите условия".

При сценарий 2 градуса повишение, покачването на океаните ще бъде с около половин метър през 21 век, но доста над 1 метър до 2300 г., е установило друго проучване.

"Когато планетата се затопля, на океаните им отнема стотици, ако не и хиляди, години, за да отговарят напълно", посочва водещият автор Робър Никълс, който е професор по крайбрежно инженерство в Университета в Саутхемптън.

Това е лоша новина за около 500 млн. души, живеещи в "много уязвими" ниско разположени делти, предимно в Азия, заедно с около 400 млн. души в крайбрежни градове, много от които вече потъват заради презастрояване или срутване на корнизите с преливници.

Хората унищожават природата - застрашават храната, водата и енергията

Хората унищожават природата - застрашават храната, водата и енергията

Тревожен упадък в биоразнообразието

Дори в свят с 2 градуса повишение на температурите, броят на хората, засегнати годишно от наводнения, може да достигне 200 млн. души до 2300 г., изчислява изследването.

Два градуса затопляне ще спести на човечеството голяма мизерия в сравнение с настоящата траектория, но все пак ще доведе до увеличаване на сушата, наводненията, горещите вълни и нарушаване на моделите на поведение на времето.