Цената на глобалното затопляне далеч ще надхвърли разходите за бързо намаляване на емисиите на парникови газове. Това обявиха над 700 икономисти от цял ​​свят в безпрецедентен призив за действие по отношение на климата, информира "Франс прес".

Голямо международно проучване установи, че почти три четвърти от отговорилите икономисти смятат, че са необходими "незабавни и драстични" действия, за да се ограничат последиците от климатичните промени, предупреждавайки, че разходите за неуспешно намаляване на въглеродното замърсяване бързо ще достигнат трилиони долари всяка година.

Най-големите банки инвестирали $3,8 трлн. в изкопаеми горива след Парижкото споразумение за климата

Най-големите банки инвестирали $3,8 трлн. в изкопаеми горива след Парижкото споразумение за климата

Става въпрос само за пет години

Почти девет от 10 (89 процента) са заявили, че смятат, че климатичните промени ще влошат неравенството в световен мащаб и почти са били единодушни, смятайки, че ползите от нетните нулеви емисии до средата на века значително ще надхвърлят разходите.

"Хората, които прекарват кариерите си, изучавайки нашата икономика, са масово съгласни, че климатичните промени ще бъдат скъпи, потенциално опустошителни", подчертава Питър Хауърд, икономически директор в Института за почтеност на политиката в Училището по право в Ню Йорк, което е провело изследването.

"Тези констатации показват ясна икономическа обосновка за спешни действия в областта на климата", настоява Хауърд. 

CO2 замърсяването се възстановява бързо, климатичните цели застрашени

CO2 замърсяването се възстановява бързо, климатичните цели застрашени

Глобалните емисии на CO2 са се върнали на нивата отпреди пандемията

Години наред икономистите са разделени по отношението на съотношението между разходите и ползите, включени във финансирането на действията по климата, като дори учени с Нобелова награда като Уилям Нордхаус твърдят, че категоричните действия трябва да бъдат балансирани спрямо разходите.

Повечето традиционни модели на климатичните разходи се фокусират върху промените в БВП през определена година - т. е. така нареченото "въздействие".

Ала все повече изследвания показват, че климатичните промени ще намалят икономическия растеж под прогнозираното в световен мащаб.

Консенсусът, постигнат от анкетираните, показва, че прогнозираните икономически последици от климатичните промени ще достигнат 1,7 трлн. долара годишно до 2025 г. и приблизително 30 трлн. долара годишно до 2075 година.

Обещанията на страните за климата много далеч от предотвратяването на катастрофа

Обещанията на страните за климата много далеч от предотвратяването на катастрофа

Това е "червен сигнал за нашата планета"

За разлика от това, 65 процента от анкетираните казват, че разходите за технологии за възобновяема енергия, като вятърна и слънчева енергия, ще продължат да падат през следващото десетилетие и е изчислено, че половината от световния енергиен микс ще бъде зелен до 2050 г.

Две трети от анкетираните икономисти са се съгласили с идеята, че ползите от достигане на нетни нулеви емисии до средата на века - както обещават да постигнат няколко големи замърсители - ще надхвърлят разходите, необходими за достигане до там.

Около 80 процента от анкетираните са заявили, че нивото на загриженост за климата се е увеличило през последните пет години.

Когато са били попитани да кажат защо, най-често срещаният отговор е бил, че те "са наблюдавали екстремни метеорологични събития, приписвани на климатичните промени".

Авторите на проучването заявиха, че се надяват констатациите да помогнат за информирането на политиците, когато стигнат до цената за бъдещите си усилия за смекчаване на проблемите на климата.

Действията за климата могат да спасят милиони животи чрез чист въздух, диета и тренировки

Действията за климата могат да спасят милиони животи чрез чист въздух, диета и тренировки

Страните обаче трябва да повишат амбициите си за намаляване на емисиите