Глобалните емисии на въглероден диоксид (CO2) са се върнали на нивата отпреди пандемията, застрашавайки постигането на целите на Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне. Това обявиха от Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирани от "Франс прес".

Емисиите, свързани с енергията, са били с два процента по-високи през декември 2020 г. в сравнение със същия месец година по-рано, задвижвани от икономическото възстановяване и липсата на политики за чиста енергия, се подчертава в доклад на МАЕ.

"Възстановяването на глобалните въглеродни емисии към края на миналата година е категорично предупреждение, че не се прави достатъчно за ускоряване на прехода към чиста енергия в световен мащаб", изтъкна изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол в изявление.

Обещанията на страните за климата много далеч от предотвратяването на катастрофа

Обещанията на страните за климата много далеч от предотвратяването на катастрофа

Това е "червен сигнал за нашата планета"

"Ако правителствата не действат бързо с правилните енергийни политики, това би могло да изложи на риск историческата възможност на света да направи 2019 г. окончателният пик в глобалните емисии", отбеляза той.

Преди година междуправителствената агенция призова правителствата да поставят чистата енергия в основата на плановете за икономическо стимулиране, но малцина се вслушаха в този призив.

"Нашите данни показват, че се връщаме към въглеродно интензивното обичайно състояние на нещата", предупреди Бирол.

В Китай замърсяването с въглерод през миналата година е надхвърлило нивата от 2019 г. с повече от половин процент, въпреки драконовската, макар и кратка, блокада, за да спре разпространението на коронавируса.

САЩ официално се върнаха в Парижкото споразумение за климата

САЩ официално се върнаха в Парижкото споразумение за климата

Само 107 дни след излизането си

Китай, който е отговорен за повече от една четвърт от световното производство на CO2, беше единствената голяма икономика, която отбеляза растеж през 2020 г.

В други страни също се наблюдава повишаване на емисиите над нивата отпреди COVID-кризата, се посочва в доклада.

В Индия те са се повишили над нивата от 2019 г. от септември, след като икономическата активност се увеличи и COVID-19 ограниченията бяха разхлабени.

Възстановяването на автомобилния транспорт в Бразилия от май доведе до възстановяване на търсенето на петрол, докато увеличаването на търсенето на газ към края на 2020 г. изтласка емисиите над нивата от 2019 г. през последното тримесечие.

Драги обещава: Климатът е сред приоритетите на новото правителство в Италия

Драги обещава: Климатът е сред приоритетите на новото правителство в Италия

Това стана ясно след първото заседание на кабинета

Eмисиите на САЩ са спаднали с 10 процента през 2020 г., но към декември са се доближили до нивата от предходната година.

"Ако настоящите очаквания за глобално икономическо възстановяване през тази година се потвърдят - и при липса на големи промени в политиката в най-големите икономики в света - глобалните емисии вероятно ще се увеличат през 2021 г.", посочи Бирол.

Рязкото нарастване на икономическата активност - и замърсяването, което идва с това - е по-скоро норма, отколкото изключение след икономически спад.

Например годишният растеж на БВП и емисиите на CO2 се увеличиха след Голямата рецесия от 2008 г.

Съдът във Франция: Държавата е отговорна за бездействието за климатичните промени

Съдът във Франция: Държавата е отговорна за бездействието за климатичните промени

"Историческа победа за климата"

Но тъй като натискът за справяне с климатичната криза се засилва, има обнадеждаващи знаци, че големите замърсители предприемат стъпки, за да отделят икономическия растеж от въглеродните емисии, затоплящи планетата, отбеляза Бирол.

Изненадващият ангажимент на Китай да стане въглеродно неутрален до 2060 г., амбициозният климатичен дневен ред на администрацията на Джо Байдън заедно с повторното влизане на САЩ в Парижкото споразумение за климата и Зеленият нов курс на Европейския съюз сочат в правилната посока, настоя той.

"Зашеметяващият успех на Индия с възобновяеми енергийни източници може да трансформира енергийното ѝ бъдеще," добави той.

Глобалните емисии спаднаха с почти 2 млрд. тона през 2020 г., което е най-големият абсолютен спад в историята.

Байдън: САЩ трябва да станат световен лидер в борбата с климатичната криза

Байдън: САЩ трябва да станат световен лидер в борбата с климатичната криза

Той подписа укази с мерки...

Повече от половината от този спад се дължи на по-ниското използване на горива за автомобилен транспорт и авиация.

Парижкото споразумение от 2015 г. предвижда страните да ограничат повишаването на средната глобална температура "доста под" 2 градуса по Целзий в сравнение с нивата отпреди индустриалната епоха и да се стремят към таван от 1,5 градуса, ако е възможно.

Земната повърхност вече е средно с 1,1 градуса по-топла, достатъчно, за да увеличи честотата и интензивността на смъртоносните горещи вълни, суши и супербури, които са по-разрушителни от надигащите се морета.

През май МАЕ трябва да публикува първата си глобална пътна карта за това как енергийният сектор може да достигне нетна нула на въглеродните емисии до 2050 г.

Най-голямото проучване в света: Хората искат борба с климатичните промени

Най-голямото проучване в света: Хората искат борба с климатичните промени

Колкото по-образован е човек, толкова по-вероятно е да мисли, че има извънредно климатично положение