Новият министър-председател на Италия Марио Драги обеща, че климатът ще бъде сред приоритетите на новото правителство. Това стана ясно след първото заседание на кабинета. "Нашето правителство ще работи за опазването на климата", заяви Драги, цитиран от La Repubblica и Corriere della Sera.

Припомняме, че бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги положи вчера клетва като министър-председател на Италия. Драги застана начело на правителство на националното единство, чиято цел ще е да се справи с кризата с коронавируса и икономическия спад.  Италианският президент Серджо Матарела му възложи да състави кабинет, след като предишното коалиционно правителство се разпадна заради партийни дрязги.

Марио Драги положи клетва като премиер на Италия

Марио Драги положи клетва като премиер на Италия

Той застана начело на правителство на националното единство

По-рано Драги вече представи 23-членния си кабинет, който включва осем жени и осем технократи. В него влизат представители на шест подкрепящи го основни италиански партии, като най-голямата - Движението "5 звезди", има четирима министри. По трима министри имат Демократическата партия, Лигата и "Форца Италия", а "Италия Вива" и "Свободни и равни" имат по един представител. Редица министри от предишния кабинет на подалия оставка Джузепе Конте запазиха постовете си в новото правителство на Марио Драги.

Единствената парламентарно представена партия, която не подкрепи Драги, е крайнодясната партия Италиански братя на Джорджа Мелони.