Бившият шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се съгласи да оглави новото италианско правителство, съобщи АП. Агенцията се позова на президентския дворец.

Държавният глава Серджо Матарела възложи на Марио Драги на 3 февруари да сформира кабинет след оставката на Джузепе Конте.

"Президентът Серджо Матарела се срещна с професор Марио Драги, който даде окончателното си съгласие да оглави правителството, чийто състав той представи на държавния глава", информира пресслужбата на президента.

Марио Драги се съгласи да сформира ново правителство на Италия

Марио Драги се съгласи да сформира ново правителство на Италия

Драги добави, че Италия е изправена пред "труден момент"

Това беше предшествано от поредица от консултации с политически партии, повечето от които изразиха подкрепа за Драги.

Единствената парламентарно представена партия, която не подкрепи Драги, е крайнодясната партия Италиански братя на Джорджа Мелони.

Редица министри от предишния кабинет на подалия оставка Джузепе Конте запазиха постовете си в новото правителство на Марио Драги.

"Пет звезди" подкрепя Драги за премиер на Италия

"Пет звезди" подкрепя Драги за премиер на Италия

Важна стъпка към съставянето на новото правителство

Новият кабинет е от 23 души, от които девет министри без портфейл и 14 с портфейл.

"Министърът на външните работи е Луиджи Ди Майо, министърът на вътрешните работи е Лучана Ламоргезе, а министърът на здравеопазването е Роберто Сперанца", обяви Драги. Освен това Дарио Франческини ще остане министър на културата, чиито функции ще бъдат леко променени. Лоренцо Герини запази поста министър на отбраната.

Министерството на правосъдието е оглавено от Марта Картабия, бивш председател на Конституционния съд, първата жена начело на тази висша инстанция на правосъдието. Даниеле Франко е назначен за министър на икономиката, а Джанфранко Джорджети, най-близкият сътрудник на ръководителя на лидера на партията Лига Матео Салвини, е назначен за министър на икономическото развитие.

Трима видни членове на партия "Напред Италия" Силвио Берлускони, Ренато Брунета (по въпросите на държавната служба), Мария Стела Гелмини (по общи въпроси и автономни въпроси) и Мара Карфаня (по въпросите на юга и териториалната интеграция) влязоха в новия кабинет с постове без портфолио. Всички те вече имат опит в предишни правителства.

"Форца Италия" подкрепя Марио Драги за премиер

"Форца Италия" подкрепя Марио Драги за премиер

Драги заменя Джузепе Конте, който подаде оставка миналия месец

Най-голям брой министерски места получиха представители на Движението на 5 звезди.

Прави впечатление, че топ-мениджърът Виторио Колао също влиза в кабинета на Драги като министър без портфейл за иновациите и развитието на цифрови технологии. Предишното правителство на Конте му възложи да разработи план за възстановяване на икономиката след пандемията, който в крайна сметка не беше изпълнен.