Италианската дясноцентристка партия "Форца Италия" заяви в петък, че ще даде пълната си подкрепа за усилията на номинирания за премиер Марио Драги да сформира правителство, предаде "Ройтерс".

"Партията очаква премиер на високо ниво, който е в състояние да представи в максимална степен единството на страната", заяви Антонио Таяни, заместник на лидера на партията Силвио Берлускони, пред репортери след срещата с Драги. Таяни каза, че партията иска широка междупартийна парламентарна коалиция, която да застане зад "правителство на най-добрите".

Припомняме, че по-рано тази седмица Драги, бивш председател на Европейската централна банка, хвален за спасяването на еврото, прие възложения му от президента на Италия мандат за сформиране на ново правителство, което ще се опита да извади държавата от здравната и икономическа криза вследствие на пандемията от коронавирус.

Драги заменя Джузепе Конте, който подаде оставка миналия месец в опит да състави нов кабинет, след като изгуби мнозинството си в Сената.

Във вторник Матарела извика Драги и призова всички политически сили в парламента да подкрепят ново правителство в този исторически момент. Той подчерта, че с мандата на Конте е свършено и нови играчи са готови да поемат управлението на страната.

Матарела възлaга на Марио Драги ново правителство

Матарела възлaга на Марио Драги ново правителство

След провала на преговорите за коалиция

Ако Драги успее да събере широка парламентарна подкрепа, той може да управлява до следващите парламентарни избори през 2023 г.

Ако не получи достатъчно политическа подкрепа, Матарела може да поиска от него да управлява временно правителство преди организирането на предсрочни избори. Но вчера вечерта президентът бе категоричен, че не желае нови избори.