Членовете на италианската партия "Движение пет звезди" в четвъртък подкрепиха бившия шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за съставяне на ново правителство.  "За" гласуваха 59 на сто от членовете, участвали в онлайн гласуване, съобщиха от партията.

Одобрението и на тази партия е важна стъпка към формирането на правителство. Припомняме, че той вече получи подкрепата на десни и леви партийни лидери. Последно, партията на експремиера Силвио Берлуско "Форца Италия" обяви подкрепа за него.

Подалият оставка Джузепе Конте, който продължава да бъде служебен премиер, също изрази подкрепата си за Драги, но предупреди в интервю за Corriere della Sera, че обединяването на твърде много партии в правителството може бързо да доведе до проблеми.

Марио Драги се съгласи да сформира ново правителство на Италия

Марио Драги се съгласи да сформира ново правителство на Италия

Драги добави, че Италия е изправена пред "труден момент"

Драги не е политически новак. Той е служил и в други правителства на Италия. Има сериозно влияние на европейско и италианско ниво. От години името му се спряга като потенциален кандидат да замени Матарела през 2022 г.

Ако Драги успее да събере широка парламентарна подкрепа, той може да управлява до следващите парламентарни избори през 2023 г. Ако не получи достатъчно политическа подкрепа, президентът Серджо Матарела може да поиска от него да управлява временно правителство преди организирането на предсрочни избори. Но вчера вечерта президентът бе категоричен, че не желае нови избори.

Драги обяви бюджета на еврозоната за приоритет като премиер на Италия

Драги обяви бюджета на еврозоната за приоритет като премиер на Италия

Все още събира подкрепа от партиите преди избора му