Номинираният за нов италиански премиер Марио Драги съобщи на депутатите, че общият бюджет на еврозоната ще бъде приоритет за Италия, ако той стане министър-председател този месец, предаде "Блумбърг". Бившият шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) все още провежда преговори с политическите партии тази седмица, за да търси подкрепа за кабинета.

Драги също така призова европейските държави да изградят общ бюджет, когато той отговаряше за централната банка. "Нуждаем се от фискален капацитет на еврозоната с адекватен размер и дизайн: достатъчно голям, за да стабилизира паричния съюз, но проектиран да не създава прекомерен морален риск", каза той още в заключителната си реч като президент на ЕЦБ през 2019 г.

Марио Драги се съгласи да сформира ново правителство на Италия

Марио Драги се съгласи да сформира ново правителство на Италия

Драги добави, че Италия е изправена пред "труден момент"

Припомняме, че Драги трябва да замени Джузепе Конте, който подаде оставка миналия месец в опит да състави нов кабинет, след като изгуби мнозинството си в Сената.

Ако Драги успее да събере широка парламентарна подкрепа, той може да управлява до следващите парламентарни избори през 2023 г. Ако не получи достатъчно политическа подкрепа, президентът Серджо Матарела може да поиска от него да управлява временно правителство преди организирането на предсрочни избори. Но вчера вечерта президентът бе категоричен, че не желае нови избори.

"Форца Италия" подкрепя Марио Драги за премиер

"Форца Италия" подкрепя Марио Драги за премиер

Драги заменя Джузепе Конте, който подаде оставка миналия месец

Десни и леви партийни лидери бързо изразиха подкрепата си за Драги. Последно, партията на експремиера Силвио Берлуско "Форца Италия" обяви подкрепа за него. Очаква с движението "Пет звезди" да гласува на 10-11 февруари, предаде "Анса".

Драги не е политически новак. Той е служил и в други правителства на Италия. Има сериозно влияние на европейско и италианско ниво. От години името му се спряга като потенциален кандидат да замени Матарела през 2022 г.