Френски съд постанови, че държавата е отговорна за провала си да предприеме достатъчно мерки за спиране на климатичните промени, връчвайки победа на неправителствените организации по знаково дело, подкрепено от над 2 млн. граждани, съобщава "Франс прес".

Административният съд в Париж постанови, че провалът на правителството да превърне ангажиментите си за намаляване на емисиите на парникови газове в политика го прави "отговорно... за някои от наличните екологични щети".

НПО-та обвиняват Франция в бездействие за климата в историческо съдебно дело

НПО-та обвиняват Франция в бездействие за климата в историческо съдебно дело

Те са подкрепени от 2 млн. граждани

Съдиите обаче заявиха, че ще им отнеме още два месеца, за да решат дали е необходимо правителството на президента Еманюел Макрон да бъде принудено да предприеме стъпки, за да гарантира, че то е изпълнило целите си за екологизиране на икономиката.

Френският клон на благотворителната организация "Оксфам" приветства в "Туитър" решението като "историческа победа за климата".

"Действията на държавата в областта на климата са признати за НЕЗАКОННИ", добавиха от "Оксфам".

Френският клон на "Оксфам", френският клон на международната природозащитна организация "Грийнпийс" и още две неправителствени организации обвиниха правителството, че не е спазило заявеното обещание на Макрон "да направи нашата планета отново велика".

Казусът е част от нарастващия натиск на активистите за климата по целия свят да използват съдилища, за да притиснат правителствата към действие.

Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 г., има за цел да ограничи глобалното затопляне до по-малко от два градуса по Целзий над прединдустриалните нива, а за предпочитане - до 1,5 градуса.

Експертите обаче твърдят, че правителствата далеч не изпълняват ангажиментите си и гневът нараства сред по-младите поколения заради бездействие, символизиран от протестните акции на шведската тийнейджърка Грета Тунберг.

В отделен, но подобен казус през ноември, висшият административен съд на Франция даде на правителството тримесечен срок, за да покаже, че предприема действия по отношение на глобалното затопляне.

Това дело беше заведено от Гранде-Синте, ниско разположен северен крайбрежен град, който е особено изложен на въздействието на климатичните промени.