Подновените обещания за намаляване на емисиите на парникови газове от страните като част от Парижкото споразумение за климата са "много далеч" от необходимото за предотвратяване на катастрофално глобално затопляне. Това алармира ООН, предаде "Франс прес".

В своята оценка на обещанията, дадени през последните месеци от около 75 страни и Европейския съюз, специализираното за климатичните промени звено на ООН изтъква, че само около 30 процента от глобалните емисии са покрити от ангажиментите.

Действията за климата могат да спасят милиони животи чрез чист въздух, диета и тренировки

Действията за климата могат да спасят милиони животи чрез чист въздух, диета и тренировки

Страните обаче трябва да повишат амбициите си за намаляване на емисиите

"Невероятно е да си мислим, че точно когато страните са изправени пред извънредно положение, което в крайна сметка може да сложи край на човешкия живот на тази планета - въпреки всяко проучване, всеки доклад и ясни предупреждения от учени по целия свят - много страни се придържат към своя подход, все едно всичко е нормално", подчерта ръководителката на отдела за климата към ООН Патриша Еспиноза.

Съгласно историческото споразумение от Париж, сключено през 2015 г., страните обещаха да работят за ограничаване на повишаването на средната световна температура до "доста под" 2 градуса по Целзий над нивата отпреди индустриалната епоха.

За да постигнат това и да се стремят към по-безопасния температурен таван от 1,5 градуса, страните се ангажираха да намалят емисиите, както и да предоставят помощ на най-уязвимите от климата страни.

Байдън: САЩ трябва да станат световен лидер в борбата с климатичната криза

Байдън: САЩ трябва да станат световен лидер в борбата с климатичната криза

Той подписа укази с мерки...

Споразумението включваше механизъм, според който подписалите се страни се договориха на непрекъснат 5-годишен преглед на своите климатични обещания, известни като национално определени приноси (NDC), в които те би трябвало да показват все по-голяма амбиция за действие.

Първият краен срок за подновени NDC изтече миналата година.

Междуправителственият панел за климатичните промени (IPCC), който е най-авторитетният и компетентен орган в света относно глобалното затопляне, изтъква, че емисиите трябва да бъдат с около 45 процента по-ниски до 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г., за да се постигне целта за ограничаване на глобалното затопляне на планетата до 1,5 градуса.

ООН заяви днес, че комбинираното въздействие на обновените NDC ще представлява по-малко от 1% спад в емисиите за същия период от време.

Най-голямото проучване в света: Хората искат борба с климатичните промени

Най-голямото проучване в света: Хората искат борба с климатичните промени

Колкото по-образован е човек, толкова по-вероятно е да мисли, че има извънредно климатично положение

Еспиноза призова големите замърсители, особено страните от Г-20, да "поемат диригентската палка" в демонстрирането на по-голяма амбиция за намаляване на емисиите.

Много водещи замърсители - включително Китай, САЩ и Япония - или са пропуснали крайния срок за NDC, или не са надградили съществуващите обещания според Climate Action Tracker.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изтъкна, че днешната оценка е "червен сигнал за нашата планета".

"Политиците трябва да спазват обещанията си", настоя той и подчерта: "Дългосрочните ангажименти трябва да бъдат съчетани с незабавни действия за започване на декадата на трансформация, от която хората и планетата толкова се нуждаят." 

Страните се адаптират твърде бавно към срива на климата

Страните се адаптират твърде бавно към срива на климата

Милиони хора по света са изправени пред бедствие

С малко над 1 градус затопляне досега, Земята вече е поразена от все по-интензивни засушавания, горски пожари и супербури, станали по-мощни от надигащите се морета.

Много от страните, които са подали обновени NDC цели, са сред най-застрашените от климатичните екстремни метеорологични явления.

Обри Уебсън, председател на преговарящия Алианс на малките островни държави (AOSIS), каза, че оценката на ООН потвърждава "шокираща липса на спешност и истински действия" от големите замърсители.

"Флиртуваме опасно с тавана на затоплянето от 1,5 градуса, за което светът се договори, че трябва да останем в неговите рамки. Именно малките островни развиващи се държави като нашата ще платят крайната цена, ако не го направим", предупреди той.

Повече от половината страни си "правят оглушки" за климата

Повече от половината страни си "правят оглушки" за климата

Към 1 януари само около 70 от близо 200 страни са подали актуализирани ангажименти

2021 г. се разглежда като ключова за климата, като срещата за климата COP26 под егидата на ООН в Глазгоу предоставя нов неформален краен срок за подновени NDC след пандемичната година.

Еспиноза каза, че в някои случаи е разбираемо, че страните, които се борят с COVID-19, са пренебрегнали да спазят крайния срок за NDC.

"Въпреки това ние също така отбелязваме, че извънредното положение с климатичните промени не спря за пандемията и че то няма да изчезне заради друга извънредна ситуация", коментира тя пред репортери.