Повече от половината страни по света не са представили завишени ангажименти към края на миналата година за намаляване на емисиите си на парникови газове, изоставайки от графика на ускорените климатични амбиции, заложен в Парижкото споразумение за климата, информира "Франс прес".

Почти всяка страна на планетата се присъедини към Парижкото споразумение от 2015 г., което призовава за ограничаване на глобалното затопляне до "доста под" два градуса по Целзий в сравнение с нивата отпреди индустриалната епоха, и до 1,5 градуса, ако е възможно.

Първият куп от така наречените "национално определени приноси", ако бъдат изпълнени, ​​това все още ще доведе Земята до 3 градуса затопляне, но страните обещаха да увеличат своите намаления на емисиите, с ревизирани планове, които трябва да бъдат представяни на всеки пет години.

Германия постигна климатичната цел 2020 благодарение на пандемията

Германия постигна климатичната цел 2020 благодарение на пандемията

За първи път Германия е произвела повече електричество от вятърна енергия спрямо въглища през 2020 г.

С наближаването на крайния срок 31 декември 2020 г., няколко големи замърсители заявиха, че ще постигнат нетни нулеви емисии през този век, но много страни позволиха края на годината да мине, без да публикуват подробности за обновените си краткосрочни цели.

Повечето обещания на страните са до 2030 г., като няколко - включително тези на САЩ - приключват през 2025 г.

Към 1 януари само около 70 от близо 200 страни са подали актуализирани ангажименти според ООН, като някои страни обвиняват COVID-19 пандемията за забавянето.

Защитниците на климата са особено нетърпеливи да видят най-новите планове на Китай, който е най-големият замърсител в света.

Байдън: Климатичните промени са екзистенциалната заплаха на нашето време

Байдън: Климатичните промени са екзистенциалната заплаха на нашето време

Представи и екипа, с помощта на който ще работи по проблема

Миналата година президентът Си Цзинпин очерта нови амбиции за постигане на въглероден неутралитет до 2060 г. Но страната все още не е представила официално предложения.

Друг забележителен пропуск е вторият по големина замърсител в света, САЩ, които бяха извадени от Парижкото споразумение от Доналд Тръмп.

Новоизбраният президент Джо Байдън обаче обеща въглероден неутралитет до 2050 г. и връщане към ангажиментите от Париж.

ООН изчисли, че емисиите трябва да се намаляват със 7,6 процента годишно през десетте години до 2030 г., ако ще се постига целта за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса.

Повърхността на Земята вече се е затоплила средно с близо 1,2 градуса, което увеличава екстремното време и го прави по-смъртоносно.

Фон дер Лайен призова ЕП да приеме закона за климатична неутралност

Фон дер Лайен призова ЕП да приеме закона за климатична неутралност

Това ще бъде първият закон, който ще обвърже континента да стане климатично неутрален

В своето новогодишно послание генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че изграждането на глобална коалиция за нетни нулеви емисии до средата на века ще бъде "централната амбиция" на световната организация през 2021 година.

"Всяко правителство, град, бизнес и отделно лице могат да изиграят роля за постигането на тази визия", настоя той.

Според последната оценка на Climate Action Tracker, 49-те страни, които са представили новите си предложения до средата на декември, включващи 27-членния Европейски съюз, представляват само 23,7% от световните емисии на парникови газове.

След тази оценка още 20 държави са подали своите планове, включително големи икономики като Южна Корея и Аржентина.

Ала ревизираните ангажименти не са непременно увеличени ангажименти.

Светът е пред опасност да не изпълни целите в Парижкото споразумение за климата

Светът е пред опасност да не изпълни целите в Парижкото споразумение за климата

Срещата завърши с няколко нови ангажимента

Според Climate Action Tracker Бразилия, Япония, Русия, Нова Зеландия, Швейцария и Виетнам са представили актуализирани планове, които не са по-амбициозни от първоначалните им ангажименти.

Дори сред страните, които подобриха по-ранните си обещания, експертите предупредиха за оскъдност на амбицията.

ЕС увеличи целта си да намали емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г. - ръст спрямо досегашното обещание от 40 процента.

Но това все още няма да е достатъчно за постигане на климатичните цели от Парижкото споразумение според Climate Action Tracker.

Ангажиментите на страните за климата, които са били представени навреме, ще бъдат прегледани от Конвенцията на ООН за климатичните промени, която ще направи оценка на напредъка на 21 февруари.

ООН зове световните лидери да обяват извънредно положение за климата

ООН зове световните лидери да обяват извънредно положение за климата

"Нима някой все още може да отрича, че сме изправени пред драматична извънредна ситуация?"

Картината може да стане по-ясна едва по-късно през годината, на голямата среща за климата под егидата на ООН в Глазгоу, която беше отложена за ноември.

Дейвид Уаскоу, международен директор за климата в Световния институт за ресурси, каза, че през последните седмици бил постигнат "важен напредък" по отношение на климатичните действия, особено с подобрените цели за 2030 г. от страна на Великобритания и ЕС.

Но през 2021 г. ще трябва да се направи много повече.

"Редица големи замърсители все още трябва да излязат с по-голяма амбиция, особено за да изпълнят своите нетни нулеви ангажименти с цели за 2030 г., които съответстват на дългосрочната им визия. Тази година ще бъде критичен тест", изтъква Уаскоу. 

Премиерът на Нова Зеландия обяви извънредна климатична ситуация

Премиерът на Нова Зеландия обяви извънредна климатична ситуация

Според Джасинда Ардърн са необходими спешни действия в полза на бъдещите поколения