Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви "извънредна ситуация в областта на климата", като заяви пред парламента, че са необходими спешни действия в полза на бъдещите поколения, съобщи "Digital journal". 

Ардърн каза, че науката за изменението на климата е ясна и Нова Зеландия трябва да признае заплахата.

Левоцентристкият лидер заяви, че предизвикателствата, породени от глобалното затопляне, означават декларация на парламента - акт, предприет от повече от дузина други държави - е оправдан.

"В случаите, когато издаваме декларации, често има опасност за живота, заплаха за собствеността и извънредни ситуации в гражданската защита", каза тя пред парламента.

"Ако не реагираме на изменението на климата, ще продължим да имаме тези извънредни ситуации на нашите брегове."

Законодателите приеха до голяма степен символичната извънредна декларация със 76 гласа срещу 43, след като Ардерн ги призова да подкрепят хода.

"Гласувайте в подкрепа на тази декларация, бъдете от дясната страна на историята, бъдете част от решението, което трябва да предоставим колективно за следващото поколение", каза тя.

Британският парламент стана първият в света, който обяви извънредна климатична ситуация, като прие предложението през май миналата година, последван отблизо от Ирландия.

Според The ​​Climate Mobilization, американска лобистка група, настояваща за подобни декларации, повече от дузина държави са последвали примера им, заедно с 1800 местни власти в градовете и населените места в световен мащаб.

Групата твърди, че такива декларации представляват критична първа стъпка за признаване на мащаба на климатичното предизвикателство и ще подтикнат действия към обръщане на глобалното затопляне.

Десноцентристката опозиционна национална партия на Нова Зеландия отхвърли декларацията за извънредни ситуации в областта на климата, като я определи като "добродетелна сигнализация".

"Това може да навреди на хората да мислят, че чрез обявяване на извънредна ситуация нещо се е случило, а не се е случило", заяви националният лидер Джудит Колинс. По думите му това е доста невярно и подвеждащо.

Миналата година Ардърн ангажира Нова Зеландия да стане неутрална до 2050 г. и да генерира цялата си енергия от възобновяеми източници до 2035 г.

Тя също така спря всички нови офшорни проучвания на нефт и газ във водите на Нова Зеландия.

Критиците обаче казват, че правителството на Ардърн не е направило достатъчно, за да подобри репутацията на "чистата, зелена" Нова Зеландия, откакто тя встъпи в длъжност през 2017 г. след силна кампания по екологични въпроси.

Проследяване на климатичните действия - научна независима служба за оценка - оценява климатичните политики на Нова Зеландия за "недостатъчни", за да постигнат целите си по Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Грийнпийс отбеляза, че обещанието на Ардърн да неутрализира въглерода през 2050 г. специално изключва един от основните източници на парникови газове в Нова Зеландия, метана, за да защити доходоносния селскостопански сектор.

Кампанията на "Грийнпийс" Кейт Симкок заяви, че действията на Ардърн по отношение на климата не съвпадат с нейната реторика.

"Когато къщата гори, няма смисъл да удряте алармата, без да се борите и с пожара", каза тя.

"Борбата с пожара в Нова Зеландия означава справяне с емисиите от селското стопанство", добави още тя.