Световните лидери трябва да обявят "извънредно положение" за климата в своите страни, за да насърчат действия за избягване на катастрофално глобално затопляне. Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш при откриването на срещата на върха за климата днес, съобщава "Ройтерс".

Повече от 70 световни лидери ще се включат в еднодневната виртуална среща, насочена към ускореното намаляване на емисиите вследствие на затоплянето на планетата. Срещата се състои на петата годишнина от Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Шефът на ООН: Провалът с климата ще означава икономическа катастрофа

Шефът на ООН: Провалът с климата ще означава икономическа катастрофа

"Прекалено дълго време корпорациите разгласяваха фалшивата история, че икономическият растеж и справянето с климатичните промени са несъвместими"

"Нима някой все още може да отрича, че сме изправени пред драматична извънредна ситуация?", запита Гутериш чрез видеовръзка. Той настоя световните лидери да обявят извънредно положение за климата в своите страни, докато се постигне въглероден неутралитет.

Гутериш посочи, че пакетите за икономическо възстановяване, отпуснати във връзка с пандемията от коронавируса, са възможност за ускоряване на прехода към нисковъглеродно бъдеще. Той обаче изрази безпокойство, че това не се случва достатъчно бързо.

По негови думи до момента членовете на Г-20 изразходват 50% повече за спасителни пакети от мерки, свързани с производството и потреблението на изкопаеми горива, отколкото за нисковъглеродна енергия.

Според Гутериш това е неприемливо. Трилионите долари, необходими за възстановяването от коронавируса, са пари, които вземаме назаем от бъдещите поколения, подчерта генералният секретар на ООН. Той бе категоричен, че нямаме право да използваме тези средства за политики, които натоварват бъдещите поколения с огромен дълг.

Шефът на ООН: Сътрудничество по проблемите на климата или "ще бъдем обречени"

Шефът на ООН: Сътрудничество по проблемите на климата или "ще бъдем обречени"

Необходимостта от действия по климата е по-спешна от всякога