Светът все още не е на път да изпълни ангажиментите към Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Това предупреждение отправи министърът на бизнеса на Великобритания Алок Шарма след среща на върха за климатичната криза, на която участваха повече от 70 световни лидери, пише "Гардиън".

Срещата завърши с няколко нови ангажимента за намаляване на въглеродните емисии.

"Хората ще попитат: "Направихте ли достатъчно светът да започне да ограничава затоплянето до 1,5 градуса по Целзий и да защитите хората и природата от последиците от климатичните промени?". Ние трябва да бъдем честни със себе си - отговорът е, че в момента нищо не сме направили", предупреди Шарма.

Той подчерта, че е постигнат напредък на Срещата на високо равнище "Климатична амбиция", организирана от Великобритания, Франция и ООН по повод 5 г. от подписването на Парижкото споразумение за климата. Повече от 80 световни лидери, включително Си Дзинпин, Урсула фон дер Лайен и папа Франциск призоваха за бързи действия в борбата с климатичната криза.

Но докато Си Дзинпин отново потвърди целта на Китай да постигне нулеви емисии до 2060 г., той разкри малко нови детайли около намаляването на емисиите през следващото десетилетие. Индия също разочарова наблюдателите, след като премиерът Нарендра Моди обеща да "надвиши очакванията" за ограничаване на въглеродните емисии до 2047 г., когато Индия ще отбележи 100 г. независимост, но не обеща да спре въглищата.

Шарма ще бъде председател на следващия кръг климатични преговори в рамките на ООН, наречени Cop26, които ще се състоят в Глазгоу следващата година, след като първоначално бяха планирани за ноември. Той призова повече държави да представят планове за постигане на нулеви емисии до средата на века и съществено намаляване на емисиите през следващите 10 г., обещание, заложено в Парижкото споразумение.