Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Европейския парламент да се възползва от момента след договорените нови цели за намаляване на емисиите и бързо да приеме Европейския законодателен акт в областта на климата, който има за цел да направи Европа първия "климатично неутрален" континент на Земята.

ЕС изпълнява две от трите климатични цели 2020

ЕС изпълнява две от трите климатични цели 2020

Очертани през 2007 г. и приети през 2009 г.

По време на пленарна сесия на Европейския парламент Фон дер Лайен похвали евролидерите за решението им да одобрят новата цел 55% намаляване на емисиите до 2030 г., пише "Политико".

Европейските лидери се договориха на среща на върха в Брюксел миналата седмица.

ЕИБ насочва 1 трилион евро за климатични инвестиции

ЕИБ насочва 1 трилион евро за климатични инвестиции

Приоритет на банката е Зелената сделка

Решението на лидерите да подкрепят предложението на Комисията емисиите да се намалят с най-малко 55% до 2030 г. се основава на науката и на защитата на човечеството, осигурявайки свобода на бъдещите поколения. И с този аргумент и с това споразумение ние тръгнахме по път към климатична неутралност до 2050, показахме истинско лидерство, обяви Фон дер Лайен.

На базата на това тя призова парламентa бързо да приключи разговорите за Европейския законодателен акт в областта на климата.

Климатичните промени са по-голяма заплаха от COVID-19

Климатичните промени са по-голяма заплаха от COVID-19

Дори докато пандемията бушува, климатичните промени не спират да причиняват големи щети

"Това ще бъде първият закон, който ще обвърже континента да стане климатично неутрален. Но нека бъда ясна: поставянето на целта е най-лесната част от трудното начинание. Изпълнението трябва да започне отсега и ще изисква огромни колективни и систематични усилия, но си струва", смята председателят на Европейската комисия.