Държавните и правителствените ръководители на страните членки на Европейския съюз се договориха днес след дълга нощ на спорове да поставят по-амбициозна цел за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г., съобщава "Франс прес". 

"Европа е лидерът в борбата срещу изменението на климата", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет и домакин на срещата на лидерите Шарл Мишел.

От своя страна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери: "Европа ще намали емисиите с поне 55 процента до 2030 г. Това ни поставя на ясен път към климатична неутралност през 2050 г."

ЕС изпълнява две от трите климатични цели 2020

ЕС изпълнява две от трите климатични цели 2020

Очертани през 2007 г. и приети през 2009 г.

Лидерите обсъждаха мерките относно климатичните промени в продължение на осем дълги часа, разтегляйки срещата си, която започна вчера, до тази сутрин.

Полша, подкрепена от някои други зависими от въглищата централноевропейски страни, настояваше за гаранции за финансиране, за да плати за чист енергиен преход.

Дебатът за климата избута преговорите за Брекзит назад в дневния ред, а разделението отне част от блясъка на по-ранното съобщение, че лидерите са се споразумели за следващия 7-годишен бюджет на ЕС.

Ала когато слънцето изгря над Брюксел, лидерите обявиха пробива си във връзка с климата.

Сделката добавя основателност към твърдението на Европа, че води света със своята политическа амбиция за борба с климатичните промени - нещо, което Фон дер Лайен ще обяви със задоволство в събота, когато тя обявява целта пред срещата на ООН за климата.

Споразумението е "чудесен начин да отпразнуваме първата годишнина от нашата европейска зелена сделка", написа Фон дер Лайен в "Туитър".

ЕИБ насочва 1 трилион евро за климатични инвестиции

ЕИБ насочва 1 трилион евро за климатични инвестиции

Приоритет на банката е Зелената сделка