Най-голямото социологическо проучване до момента за климатичните промени е установило, че 2/3 от хората смятат, че е "извънредно глобално положение", пише "Гардиън".

Анкетата на ООН разкрива, че хората по света подкрепят правителствата да предприемат действия в борбата с климатичните промени. Анкетираните дават на политиците ясен мандат да предприемат необходимите действия.

Програмата на ООН за развитие е разпитала 1,2 милиона души в 50 държави, много от тях са млади хора.

Докато по-младите хора показват, че са най-загрижени, като 69% от тези на възраст между 14 и 18 г. казват, че е извънредно климатично положение, 58 на сто от тези на възраст над 60 г. са съгласни. Това подсказва, че няма голямо разделение по отношение на поколенията.

Дори и когато климатичните действия изискват големи промени в родните им страни, мнозинството все още подкрепя мерките.

В държавите, където изкопаемите горива са голям източник на емисии, хората твърдо подкрепят възобновяеми източници, включително в САЩ (65%), Австралия (76%) и Русия (51%).

Където изсичането на гори е голяма причина за появата на емисии, хората подкрепят да се запазят дърветата, включително 60% в Бразилия и 57% в Индонезия.

Като цяло най-популярните действия в борбата с климатичната криза са защита и възстановяване на горите, последвано от използване на възобновяема енергия и селско стопанство, което не вреди на климата. Насърчаването на растителна хранителна диета е най-малко популярно сред 18-те политики в проучването, като само 30% го подкрепят.

Полът е фактор в някои държави. Най-малко 5% повече мъже и момчета от жени и момичета в 16 държави казват, че има извънредно климатично положение. Но в четири държави, САЩ, Австралия, Канада и Великобритания, значително повече жени и момичета са притеснени от глобалното затопляне.

Проучването "Климатичен вот на народите" е проведено в 50 държави с високи, средни и ниски доходи, които представляват повече от половината световно население.

Сондажът е открил, че във Великобритания и Италия (по 81%) е най-висок процентът на хората, които заявяват, че има извънредно климатично положение. 72% мислят същото в Австралия, 65% в САЩ и Русия и 69 на сто в Индия. Най-ниският процент е в Молдова, където 50 на сто от анкетираните споделят, че има извънредно климатично положение.

Относително малката подкрепа за насърчаване на диета, основаваща се на растителна храна, вероятно е заради по-малкото възможности в някои държави или хората считат, че диетата е по-личен избор. Подкрепата е най-висока в Германия (44%) и Великобритания (43%).

Причината защо повече мъже и момчета от жени и момичета смятат, че има извънредно климатично положение е свързана вероятно с достъпа до образование, особено в държави като Нигерия и Виетнам.

Проучването е установило още, че колкото по-образован е човек, толкова по-вероятно е да мисли, че има извънредно климатично положение.

Проучването е разпространено чрез реклами във видеоигри и пъзели Angry Birds, Subway Surfers, Sudoku и Words With Friends, което е помогнало за участието на по-млади хора.

Данните са събрани между октомври и декември 2020 г.