Хиляди човешки животи, загубени заради замърсяване на въздуха, физическо бездействие и нездравословни диети, могат да бъдат спасени всяка година, ако Великобритания предприеме необходимите действия за справяне с климатичните промени. Това обявиха изследователи, цитирани от "Гардиън".

По целия свят милиони човешки животи могат да бъдат спасени, ако страните повишат амбициите си за намаляване на емисиите, за да ограничат глобалното затопляне до доста под 2 градуса по Целзий над нивата отпреди индустриалната епоха, както се ангажираха в глобалното Парижко споразумение за климата, сключено през 2015 година.

Климатичните промени изиграли ключова роля в коронавирус пандемията

Климатичните промени изиграли ключова роля в коронавирус пандемията

Климатичните промени доближават дивата природа да хората

Изследователите изтъкват, че констатациите са подчертали допълнителния стимул за подобрения на човешкото здраве от справянето с климатичните промени.

Изследването на Lancet Countdown on Health and Climate Change е разгледало въздействието върху здравето на стимулирането на националните планове за действие в областта на климата за постигане на целите от Париж за избягване на опасни климатични промени в девет държави, включително САЩ, Китай, Бразилия и Великобритания.

Понастоящем светът е на път да постигне целите от Париж, но изследването е установило, че засилването на ангажиментите за ограничаване на повишаването на температурата в съответствие с международното споразумение също би имало значителни ползи за здравето.

Съдът във Франция: Държавата е отговорна за бездействието за климатичните промени

Съдът във Франция: Държавата е отговорна за бездействието за климатичните промени

"Историческа победа за климата"

По-строгите мерки за ограничаване на емисиите биха спасили човешки живот чрез по-добри, по-растителни диети, повече физическа активност от активно пътуване като ходене пеш и колоездене и намаляване на замърсяването на въздуха от изгарянето на по-малко изкопаеми горива.

Изследването, публикувано в специален брой на списанието Lancet Planetary Health, разглежда три сценария: продължаване по сегашния път, увеличаване на усилията за постигане на целите на Парижкото споразумение и по-амбициозен сценарий, който поставя здравето в центъра на борбата с климатичните промени.

Във Великобритания прилагането на политики за постигане на международните климатични цели би спасило 98 420 живота годишно до 2040 г. чрез по-добри "гъвкави" диети, които включват по-малко месо и повече зеленчуци, бобови растения и плодове.

Байдън: САЩ трябва да станат световен лидер в борбата с климатичната криза

Байдън: САЩ трябва да станат световен лидер в борбата с климатичната криза

Той подписа укази с мерки...

Междувременно 21 486 човешки живота биха могли да бъдат спасени, ако хората тренират повече и 3 458 живота от намаляването на замърсяването на въздуха.

Ако се изготвят още по-амбициозни планове, за да се гарантира, че здравето е във фокуса на политиката в областта на климата, 100 100 живота годишно биха могли да бъдат спасени чрез промени в храненето, като 50% ще приемат гъвкави диети, а 50% ще станат вегани.

Още 5 771 живота биха могли да бъдат спасени от намаляване на замърсяването на въздуха и 38 441 от по-активно пътуване, като 75% от хората ще ходят пеша или карат колело в рамките на една седмица, предполага моделът.

Във всички девет държави изпълнението на националните планове за климата, които отговарят на целите от Париж, би могло да спаси 5,8 млн. живота заради по-добра диета, 1,2 млн. живота заради по-чист въздух и 1,2 млн. живота заради увеличена физическа активност.

Най-голямото проучване в света: Хората искат борба с климатичните промени

Най-голямото проучване в света: Хората искат борба с климатичните промени

Колкото по-образован е човек, толкова по-вероятно е да мисли, че има извънредно климатично положение

А поставянето на ясни здравни цели в техните планове, известни като национално определени приноси съгласно Парижкото споразумение, може да доведе до по-нататъшно намаляване от 462 000 смъртни случая заради замърсяване на въздуха, 572 000 починали от храна и 943 000 от физическо бездействие годишно до 2040 г.

Водещият автор Иън Хамилтън, изпълнителен директор на Lancet Countdown on Health and Climate Change, коментира: "Нашият доклад се фокусира върху ключов, но често пренебрегван стимул за справяне с климатичните промени. За разлика от преките ползи от намаляването на въглерода, които в крайна сметка са дългосрочни и се разбират от гледна точка на ограничаване на щетите, ползите за здравето от амбициозните политики в областта на климата имат незабавно положително въздействие."

Той подчерта, че посланието на доклада е категорично.

Хамилтън изтъква: "Изпълнението на целите от Париж предотвратява не само преждевременната смърт на милиони хора, но и качеството на живот на милиони ще бъде подобрено чрез по-добро здраве. Сега имаме възможност да поставим здравето в челните редици на политиките за климатичните промени, за да спасим още повече животи."

Байдън незабавно връща САЩ в СЗО и Парижкото споразумение за климата

Байдън незабавно връща САЩ в СЗО и Парижкото споразумение за климата

Байдън ще се подпише под 17 заповеди и действия