Големите банки по света все още финансират компании за изкопаеми горива в размер на трилиони долари, съобщава Си Ен Би Си.

Нов доклад, публикуван от група от климатични организации и озаглавен "Банкиране върху климатичния хаос 2021", установява, че 60 от най-големите търговски и инвестиционни банки в света са вложили общо 3,8 трлн. долара в изкопаеми горива от 2016 до 2020 година, петте години, след като Парижкото споразумение за климата беше подписано.

CO2 замърсяването се възстановява бързо, климатичните цели застрашени

CO2 замърсяването се възстановява бързо, климатичните цели застрашени

Глобалните емисии на CO2 са се върнали на нивата отпреди пандемията

"Този ​​доклад служи като проверка на реалността за банките, които смятат, че неясните цели за "нетна нула" са достатъчни, за да спрат климатичната криза", казва Лорн Стокман, старши изследовател анализатор в Oil Change International, една от организациите, създали доклада, в изявление, публикувано заедно с доклада. "Нашето бъдеще отива там, където парите текат, а през 2020 г. тези банки са вложили милиарди, за да ни заключат в по-нататъшния климатичен хаос", изтъква Стокман.

На годишна база общото финансиране на изкопаеми горива е спаднало с 9% през 2020 г. Но докладът отдава това на ограниченията на търсенето, свързани с COVID-19.

Обещанията на страните за климата много далеч от предотвратяването на катастрофа

Обещанията на страните за климата много далеч от предотвратяването на катастрофа

Това е "червен сигнал за нашата планета"

Докладът също така е установил, че "финансирането на изкопаеми горива... от 60-те най-големи търговски и инвестиционни банки в света е било по-високо през 2020 г., отколкото през 2016 г.", първата пълна година, в която Парижкото споразумение за климата е в сила. Заслужава да се отбележи, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от международното споразумение през 2017 г. Новият американски президент Джо Байдън се присъедини към Парижкото споразумение в първия си ден на поста.

Според доклада трите банки, които са финансирали най-много изкопаеми горива през 2020 г., са JPMorgan Chase с 51,3 млрд. долара; Citi с 48,4 млрд. долара; и Bank of America с 42,1 млрд. долара.

САЩ официално се върнаха в Парижкото споразумение за климата

САЩ официално се върнаха в Парижкото споразумение за климата

Само 107 дни след излизането си

Представител на JPMorgan Chase заяви пред CNBC, че банката не можела да коментира доклад на трета страна. Но банката имала инициативи, адресиращи климатичните промени, включително "приемане на ангажимент за финансиране, който е съобразен с целите на Парижкото споразумение" и насочване на 200 млрд. долара за чисто и устойчиво финансиране до 2025 г.

От своя страна банката Citi е насочила към публикация в блог, публикувана във вторник от Вал Смит, главен директор на банката по устойчиво развитие. В публикацията Citi уверява, че ще работи със съществуващите клиенти на банката, занимаващи се с изкопаеми горива, за да премине първо към публично отчитане на емисиите на парникови газове и след това към постепенно прекратяване на финансирането, предлагано на компании, които не спазват стандартите за намаляване на въглеродните емисии.

Байдън: САЩ трябва да станат световен лидер в борбата с климатичната криза

Байдън: САЩ трябва да станат световен лидер в борбата с климатичната криза

Той подписа укази с мерки...

"Като най-глобалната банка в света, ние признаваме, че сме свързани с много въглеродно интензивни сектори, които в продължение на десетилетия движат глобалното икономическо развитие", пише Смит и допълва: "Нашата работа за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. налага задължително да работим с нашите клиенти, включително нашите клиенти, занимаващи се с изкопаеми горива, за да им помогнем и енергийните системи, на които всички разчитаме, по отношение преминаването към нетна нулева икономика."

Bank of America не е отговорила на искането за коментар от Си Ен Би Си.

Най-голямото проучване в света: Хората искат борба с климатичните промени

Най-голямото проучване в света: Хората искат борба с климатичните промени

Колкото по-образован е човек, толкова по-вероятно е да мисли, че има извънредно климатично положение

Докладът "Банкиране върху климатичния хаос 2021" идва, докато индикаторите показват, че глобалните икономики в момента не са на път да постигнат намаленията на емисиите, установени като част от Парижкото споразумение за климата, сключено в края на 2015 г.

Докладът за 2020 г. е дванадесетият годишен, въпреки че обхватът на доклада се разшири през това време. Докладът е сътрудничество на седем организации с нестопанска цел: "Мрежа за действие за тропическите гори", Bank Track, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance и Sierra Club.

Макрон иска специален пратеник за климата от Съвета за сигурност на ООН

Макрон иска специален пратеник за климата от Съвета за сигурност на ООН

Климатичните промени са основната тема, която Съветът за сигурност на ООН обсъжда на заседанието си днес