Съветът за сигурност на ООН трябва да обмисли назначаването на специален пратеник за климатичната сигурност, който да координира усилията на съвета в тази област. Това  заяви френският президент Еманюел Макрон във вторник, цитиран от "Ройтерс". "Борбата с изменението на климата и за опазването на околната среда е въпрос на мир и сигурност. Призовавам Съвета за сигурност да вземе предвид тези въпроси като част от своя мандат", каза Макрон на виртуално заседание.

Френски съд постанови в началото на месеца, че държавата е отговорна за провала си да предприеме достатъчно мерки за спиране на климатичните промени, връчвайки победа на неправителствените организации по знаково дело, подкрепено от над 2 млн. граждани. Съдиите обаче заявиха, че ще им отнеме още два месеца, за да решат дали е необходимо правителството на президента Еманюел Макрон да бъде принудено да предприеме стъпки, за да гарантира, че то е изпълнило целите си за екологизиране на икономиката.

Припомняме, че климатичните промени са основната тема, която Съветът за сигурност на ООН обсъжда на заседанието си днес. Глобалните усилия за справяне с климатичните промени са на първо място в дневния ред на международната общност, въпреки че експерти по опазване на околната среда се опасяват, че се прави твърде малко твърде късно за борба с проблема.

Климатичните промени изиграли ключова роля в коронавирус пандемията

Климатичните промени изиграли ключова роля в коронавирус пандемията

Климатичните промени доближават дивата природа да хората

Понастоящем Великобритания е едномесечен председател на Съвета за сигурност, който е натоварен с осигуряването на международен мир и сигурност. Негови постоянни членове са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ. Наред с постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН има и 10 непостоянни членки, избрани за срок от две години. Понастоящем тези членове са Естония, Индия, Ирландия, Кения, Мексико, Нигер, Норвегия, Сейнт Винсент и Гренадини, Тунис и Виетнам.

САЩ са вторият по големина замърсител с парникови газове в света след Китай. При управлението на новата администрацията на президента Джо Байдън страната вече се присъедини отново към Парижкото споразумение за климата - исторически договор между страните за намаляване на въглеродните емисии, изоставено от бившия президент Доналд Тръмп.

Повече от 120 държави обещаха да се превърнат във въглеродно неутрални до средата на века.