Климатичните промени представляват "най-сериозната заплаха" за глобалния мир и сигурност, ще чуе Съветът за сигурност на ООН по-късно днес, отбелязва Си Ен Би Си.

Британският премиер Борис Джонсън ще предупреди Съвета за сигурност на ООН, че ако световната общност не предприеме "спешни действия за справяне с климатичните промени, светът рискува да влоши конфликта, разселването и несигурността", се казва в изявление на британското правителство.

САЩ официално се върнаха в Парижкото споразумение за климата

САЩ официално се върнаха в Парижкото споразумение за климата

Само 107 дни след излизането си

Понастоящем Великобритания е едномесечен председател на Съвета за сигурност, който е натоварен с осигуряването на международен мир и сигурност. Негови постоянни членове са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ.

Преди заседанието Джонсън каза, че Съветът за сигурност е "натоварен да се справи с най-сериозните заплахи за глобалния мир и сигурност, а точно това представляват климатичните промени... От общностите, прогонени от родните си земи от екстремни климатични условия и глад, до военачалниците, които се възползват от борбата за ресурси - затоплящата се планета задвижва несигурност".

Той добави, че "за разлика от много въпроси, с които се занимава Съветът, ние знаем как точно да се справим" и че като се помага на уязвимите страни да се адаптират към климатичните промени и като се намаляват глобалните емисии до нетна нула, "ще защитим не само изобилното биологично разнообразие на нашата планета, но нейния просперитет и сигурност".

Драги обещава: Климатът е сред приоритетите на новото правителство в Италия

Драги обещава: Климатът е сред приоритетите на новото правителство в Италия

Това стана ясно след първото заседание на кабинета

Прочутият натуралист и автор на документални филми за природата Дейвид Атънбъроу също ще говори пред Съвета за сигурност. В изявление, публикувано късно снощи, той изтъква, че "ако намалим емисиите с достатъчна енергичност, все още можем да избегнем повратните точки, които ще направят климатичните промени неудържими".

Той предупреди, че предстоящата среща за климатичните промени под егидата на ООН, известна като COP26, която ще се проведе в Глазгоу през ноември, може да бъде "последната възможност за предприемане на необходимата стъпка за промяна".

"Ако обективно разглеждаме климатичните промени и загубата на природа като заплахи за сигурността в световен мащаб - каквито в действителност те са - тогава все още може да действаме пропорционално и навреме", изтъкна той.

Действията за климата могат да спасят милиони животи чрез чист въздух, диета и тренировки

Действията за климата могат да спасят милиони животи чрез чист въздух, диета и тренировки

Страните обаче трябва да повишат амбициите си за намаляване на емисиите

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и суданският активист за климата Нисрин Елсаим също ще информират Съвета за сигурност.

Преди заседанието Великобритания отбеляза, че "въздействието на климатичните промени вече се е усетило по целия свят, като ефектите от повишаването на температурите и екстремните метеорологични условия принуждават премествания на населението и създават конкуренция за все по-оскъдните природни ресурси. От 20-те страни, класирани като най-уязвими на повишаващите се световни температури, 12 вече са в конфликт".

От своя страна Великобритания се е ангажирала със закон да достигне нетни нулеви емисии до 2050 г. и обеща да намали емисиите на парникови газове с най-малко 68% до 2030 г. - най-рязкото намаление от всички големи икономики.

Климатичните промени изиграли ключова роля в коронавирус пандемията

Климатичните промени изиграли ключова роля в коронавирус пандемията

Климатичните промени доближават дивата природа да хората

Наред с постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН има и 10 непостоянни членки, избрани за срок от две години. Понастоящем тези членове са Естония, Индия, Ирландия, Кения, Мексико, Нигер, Норвегия, Сейнт Винсент и Гренадини, Тунис и Виетнам.

Глобалните усилия за справяне с климатичните промени са на първо място в дневния ред на международната общност, въпреки че експерти по опазване на околната среда се опасяват, че се прави твърде малко твърде късно за борба с проблема.

САЩ са вторият по големина замърсител с парникови газове в света след Китай. При управлението на новата администрацията на президента Джо Байдън страната вече се присъедини отново към Парижкото споразумение за климата - исторически договор между страните за намаляване на въглеродните емисии, изоставено от бившия президент Доналд Тръмп.

Съдът във Франция: Държавата е отговорна за бездействието за климатичните промени

Съдът във Франция: Държавата е отговорна за бездействието за климатичните промени

"Историческа победа за климата"