Източното Средиземноморие и Близкият изток се затоплят почти два пъти по-бързо от средното за света, като температурите се очаква да се покачат до 5 градуса по Целзий до края на века, ако не се предприемат действия за обръщане на тенденцията, се казва в нов доклад, цитиран от Associated Press.

Регионът ще преживее "безпрецедентни" горещи вълни, по-тежки и по-продължителни суши и пясъчни бури и валежи под нормата, които ще "компрометират сигурността на водата и храните" за 400-те милиона души в региона, според резюме на доклада, публикуван във вторник.

Затоплянето на Средиземно море застрашава морския живот в него

Затоплянето на Средиземно море застрашава морския живот в него

Не се обръща достатъчно внимание на морските горещи вълни

Източното Средиземноморие и Близкият изток са по-податливи на тенденции за затопляне поради техните уникални природни характеристики, като големи пустинни пространства и по-ниски нива на водата, се казва в проучването.

Докладът е изготвен от международна група учени, ръководени от Центъра за изследване на климата и атмосферата на Кипърския институт и Института по химия "Макс Планк". Първоначално публикуван през юни в списанието Reviews of Geophysics, той има за цел да подчертае въздействието на изменението на климата в региона преди срещата на върха на ООН за климата в Египет този ноември.

Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Изследовател от ЕК проверява данните до XVI век