Някога през бургундското село Лукс е текла река. Сега вместо нея там има бял прах и хиляди мъртви риби,които покриват широкото й русло, което се вие ​​сред редици дървета. Това е бившата река Тиле... Така започва материал на Associated Press, описващ апокалиптичната суша в Западна Европа.

От пресъхнали и напукани празни язовири в Испания до спадащи нива на водата на главните европейски водни артерии като Дунав, Рейн и По, безпрецедентна суша засяга почти половината от европейския континент. Тя уврежда стопанствата, налага ограничения на водата, причинява горски пожари и застрашава водните обитатели.

От почти два месеца в Западна, Централна и Южна Европа не е имало значителни валежи. И сухият период се очаква да продължи, а експертите казват, че това може да се превърне в най-лошата суша от 500 години.

Изменението на климата влошава условията, тъй като по-високите температури ускоряват изпарението, жадните растения поемат повече влага, а намалените снеговалежи през зимата ограничават запасите от прясна вода, налична за напояване през лятото. Европа не е сама в кризата, като за суша се съобщава и в Източна Африка, западните щати на САЩ и Северно Мексико.

Докато върви в широкото 15 метра речно корито в Лукс, Жан-Филип Куасне, главен техник в местната Федерация за риболов и опазване на водната среда, изброи видовете риби, които са умрели в река Тиле.

"Сърцераздирателно е", каза той. "Средно текат около 8000 литра в секунда. ... А сега нула литра."

Без дъжд реката "ще продължи да се изпразва. И да, всички риби ще умрат. ... Те са хванати в капан нагоре и надолу по течението, няма вода, която влиза, така че нивото на кислорода ще продължи да намалява, тъй като обемът (на водата) ще намалява", каза Куасне. "Това са видове, които постепенно ще изчезнат."

Съвместният изследователски център на Европейската комисия предупреди тази седмица, че сушата ще се влоши и потенциално ще засегне 47% от континента.

Андреа Торети, старши изследовател в Европейската обсерватория за засушаване, каза, че сушата през 2018 г. е била толкова екстремна, че не е имало подобни събития през последните 500 години, "но тази година мисля, че е наистина по-лошо".

През следващите три месеца "все още виждаме много висок риск от сухи условия над Западна и Централна Европа, както и в Обединеното кралство", каза Торети.

Настоящата ситуация е резултат от дълги периоди на сухо време, причинени от промени в световните метеорологични системи, каза метеорологът Петер Хофман от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата.

"Просто през лятото го усещаме най-силно", каза той. "Но всъщност сушата се натрупва през цялата година."

Изменението на климата намали температурните разлики между регионите, изтощавайки силите, които движат въздушния поток, който обикновено носи влажно атлантическо време в Европа, каза той.

По-слаб или нестабилен въздушен поток може да доведе до необичайно горещ въздух, идващ към Европа от Северна Африка, което води до продължителни горещи периоди . Обратното също е вярно и полярен вихър от студен въздух от Арктика може да причини условия на замръзване далеч на юг от местата, които обикновено би достигнал.

Хофман каза, че наблюденията през последните години следват най-лошия сценарий от предсказаното от съществуващите климатични модели.

Сушата накара някои европейски страни да наложат ограничения върху използването на вода, а корабоплаването по Рейн и Дунав е застрашено.

Рейн може да достигне критично ниски нива през следващите дни, което да направи транспортирането на стоки - включително въглища и бензин - все по-трудно. В река Дунав властите в Сърбия започнаха копаене на пясък, за да задълбочат водния път и да осигурят безпрепятствено движение на плавателните съдове.

В съседна Унгария широки части от популярното езеро Веленце близо до Будапеща са се превърнали в петна от засъхнала кал, на която се стичат малки лодки. Инсталирано е оборудване за аерация и циркулация на водата, за да се защитят водни животни, но качеството на водата се е влошило до такава степен, че е наложена забрана за плуване на един от плажовете през почивните дни.

Нивата на По, най-дългата река в Италия, са толкова ниски, че баржите и лодките, потънали преди десетилетия, се виждат по това, което е било доскоро речно дъно.

Сушата засегна и Южна Англия, която получи едва 10% от средните си валежи през юли. Пожарникарите се борят с безпрецедентни природни пожари, обхващащи сухи треви, които доскоро са били безкрайни ливади и пасища.

Британските домакинства се сблъскаха с нови ограничения за използване на вода в петък, като части от Англия вероятно официално ще обявят състояние на суша, докато правителството, служителите по околната среда и водоснабдителните компании ще се съберат за да обсъдят въздействието на продължителното горещо и сухо време върху водните запаси в страната.

Местни медии, включително BBC и Sky News, съобщиха, че няколко региона на страната може да обявят суша. Правителството каза, че все още не са взети решения преди срещата.

По-рано в петък водоснабдяването на Йоркшир обяви, че се въвежда забрана за поливане, която ще започне на 26 август, забранявайки на клиентите да използват маркучи за поливане на градини, миене на коли или пълнене на детски басейни.

"Горещото и сухо време означава, че реките в Йоркшир намаляват и нашите резервоари са с около 20% по-ниски, отколкото бихме очаквали за това време на годината", каза Нийл Дюис, директор по водата на регионалната водоснабдителна компания.

Нивото на река Дунав достигна критично ниски стойности

Нивото на река Дунав достигна критично ниски стойности

То падна под кота "нула"