Неизбухнала бомба от Втората световна война, потопена в италианска река, беше разкрита поради екстремната суша, съобщава БиБиСи. Бомбата от 450 кг бе открита от рибари на брега на пресъхналата река По.

Големи участъци от 650-километровата река пресъхнаха в най-голямата суша в Италия от 70 години.

Необичайно горещото време и ниските нива на валежите усложниха недостига на вода в Северна Италия и засилиха страховете за ефектите от изменението на климата.

"Бомбата е намерена от рибари на брега на река По", заяви служителят на армията полковник Марко Наси пред агенция Ройтерс.

Невзривеното устройство, което според италианските военни е съдържало 240 кг експлозив, е открито близо до ломбардското село Борго Вирджилио.

Съобщава се, че около 3000 жители наблизо са били евакуирани, така че експертите по обезвреждане на бомби да могат безопасно да извършат контролирана експлозия. Въздушното пространство в района също беше затворено за кратко време, както и речният трафик по самия воден път.

По е най-дългата река в Италия, която тече от югозападните Алпи надолу към Адриатическо море - но годишните сателитни снимки от тази година показват разширяващи се петна от пресъхнало речно корито в резултат на екстремна суша.

Миналия месец италианските власти обявиха извънредно положение за районите около река По, която напоява около една трета от селскостопанската продукция на страната.