Докато почиващите може да се наслаждават на лятната топлина на Средиземно море, учените климатолози предупреждават за ужасни последици за морския живот в него, тъй като той буквално "изгаря" в поредицата от тежки горещи вълни, предава Associated Press.

От Барселона до Тел Авив учените казват, че са свидетели на изключителни скокове на температурата, вариращи от 3 градуса по Целзий до 5 градуса по Целзий над нормата за това време на годината. Температурите на водата редовно надвишават 30 градуса в някои дни.

Екстремните горещини в Европа и други страни в Средиземноморието грабнаха заглавията на вестниците това лято, но повишаването на температурата на морето до голяма степен не попада във фокуса на информационния поток.

Морските горещи вълни се причиняват от океански течения, създаващи области с топла вода. Метеорологичните системи и топлината в атмосферата също могат да увеличат температурата на водата. И точно като техните копия на сушата, морските горещи вълни са по-дълги, по-чести и по-интензивни поради предизвиканото от човека изменение на климата.

Ситуацията е "много тревожна", казва Хоаким Гарабу, изследовател в Института по морски изследвания в Барселона. "Притискаме системата твърде много. Трябва да предприемем действия по въпросите на климата възможно най-скоро."

Гарабу е част от екип, който наскоро публикува доклад за горещите вълни в Средиземно море между 2015 и 2019 г. В доклада се казва, че тези явления са довели до "масова смъртност" на морски видове.

Около 50 вида, включително корали, гъби и морски водорасли, са били засегнати по протежение на хилядите километри средиземноморски брегове, според проучването, което е публикувано в списанието Global Change Biology.

Положението в източния средиземноморски басейн е особено тежко.

Водите край Израел, Кипър, Ливан и Сирия със сигурност са "най-горещата гореща точка в Средиземно море", каза Гил Рилов, морски биолог в Израелския институт за океанографски и лимнологични изследвания и един от съавторите на статията. Средните температури на морето през лятото там сега са постоянно над 31 градуса.

Затоплящата се морска вода тласка много местни видове към ръба на оцеляването, "защото всяко лято тяхната оптимална температура се надвишава", каза той.

Това, на което той и колегите му са свидетели по отношение на загубата на биоразнообразие, е това, което се очаква да се случи по-на запад в Средиземно море към Гърция, Италия и Испания през следващите години.

Гарабу посочва, че моретата служат на планетата, като абсорбират 90% от излишната топлина на земята и 30% от въглеродния диоксид, изхвърлен в атмосферата от производството на въглища, нефт и газ. Този ефект на поглъщане на въглерод предпазва планетата от още по-сурови климатични ефекти.

Това беше възможно, защото океаните и моретата бяха в здравословно състояние, каза Гарабу.

"Но сега сме довели океана до нездравословно и нефункционално състояние", каза той.

Въпреки че емисиите на парникови газове на земята ще трябва да бъдат драстично намалени, ако затоплянето на морето трябва да бъде ограничено, учените океанолози специално искат властите да гарантират, че 30% от морските зони са защитени от човешки дейности като риболов, което би дало шанс на видовете да се възстановят и да процъфтяват.

Около 8% от площта на Средиземно море в момента е защитена.

Гарабу и Рилов казаха, че политиците до голяма степен не са наясно със затоплящото се Средиземноморие и неговото въздействие.

"Нашата работа като учени е да обърнем внимание на това, за да могат да помислят по въпроса", каза Рилов.

Горещи вълни се появяват, когато особено горещото време продължава за определен брой дни, без дъжд или слаб вятър. Топлинните вълни на сушата помагат за възникването на морски горещи вълни и двете са склонни да се подпомагат взаимно в порочен кръг на затопляне.

Почти всяка страна може да преживее изключително горещи години на всеки две години до 2030-а

Почти всяка страна може да преживее изключително горещи години на всеки две години до 2030-а

Много повече горещи години

Горещите вълни на земята са станали нещо обичайно в много страни около Средиземноморието, с драматични странични ефекти като горски пожари, суши, загуби на реколта и мъчително високи температури.

Но морските горещи вълни също могат да имат сериозни последици за страните, граничещи със Средиземно море, и за повече от 500 милиона души, които живеят там, ако този проблем не намери решение скоро, казват учените. Рибните запаси ще бъдат изчерпани и туризмът ще бъде неблагоприятно засегнат, тъй като разрушителните бури могат да станат по-чести на сушата.

Въпреки че представлява по-малко от 1% от световната повърхност на океана, Средиземно море е един от основните резервоари на морско биоразнообразие, съдържащ между 4% и 18% от известните в света морски видове.

Някои от най-засегнатите видове са ключови за поддържането на функционирането и разнообразието на морските местообитания. Видове като ливадите с морска трева Posidonia oceanica, които могат да абсорбират огромни количества въглероден диоксид и приютяват морския живот, или кораловите рифове, които също са дом на диви животни, биха били изложени на риск.

Гарабу казва, че въздействието върху измирането на видовете е наблюдавано между повърхността и 45 метра дълбочина, където регистрираните морски горещи вълни са били изключителни. Горещите вълни засегнаха повече от 90% от повърхността на Средиземно море.

Според най-новите научни статии температурата на морската повърхност в Средиземно море се е повишила с 0,4 градуса всяко десетилетие между 1982 г. и 2018 г. На годишна база тя се покачва с около 0,05 градуса през последното десетилетие без никакви признаци на отслабване.

Дори части от градуса могат да имат катастрофални последици за здравето на океана, казват експерти.

Засегнатите райони също са нараснали от 80-те години на миналия век и сега те обхващат по-голямата част от Средиземноморието, предполага проучването.

"Въпросът не е за оцеляването на природата, защото биоразнообразието ще намери начин да оцелее на планетата", каза Гарабу. "Въпросът е, ако продължим да вървим в тази посока, може би нашето общество, хората, няма да имат къде да живеят."

Европейските реки пресъхват - рибата измира

Европейските реки пресъхват - рибата измира

Няма вода и за напояване