2016-та е най-горещата регистрирана година на планетата след ново покачване на температура за трета поредна година, съобщават световни агенции.

Учените са категорични, че човешката дейност е основната причина за климатичните изменения.

via GIPHY

За първи път от най-малко 1880 година, когато започват да се правят подобни проучвания, е регистрирано най-голямото затопляне на Земята, отбелязват три агенции.

Данните са изнесени от НАСА, Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA) и Метеорологичната служба на Великобритания.

Учените предупреждават, че трябва да очакваме още по-голямо покачване на температурата на планетата през следващите години.

Снимка 273788

Източник: НАСА

От началото на XXI пет пъти беше регистрирано глобално покачване на температурата за година - 2005, 2010, 2014, 2015 и 2016 г.

Според NOAA температурата на земята и на повърхността на океана е с 0,94 градуса по Целзий над средните нива през XX век и с 0,04 градуса по Целзий по-висока в сравнение с 2015 година. Агенцията отбелязва, че всички от първите 8 месеца от миналата година са били с рекордни температури.

Снимка 273789

Източник: НАСА

С използването на независими методи НАСА е установила, че средната температура по света през 2016 година е 0,99 градуса по Целзий по-висока в сравнение със средата на XX век (НАСА и NOAA използват различна методология и са изследвали различен базов период).

Рекордно високи температури са регистрирани в Далечния изток, Аляска, Западна Канада, части от Източен САЩ, Централна Америка, северната част на Южна Америка, части от Австралия, Сибир и Южна Азия.

Отчетени са температурни рекорди като 42,7 градуса по Целзий в Претория, ЮАР, през януари, 44,6 градуса в Тайланд на 28 април, 51 градуса в Индия през май и 54 градуса в Кувейт през юли.

Учените и световни лидери са обезпокоени от дългосрочната тенденция към покачване на температурата на планетата.

Снимка 273787

Източник: NOAA

НАСА пояснява, че средната температура се е увеличила с около 1,1 градуса по Целзий от края на XIX век - учените посочват увеличението на въглеродния двуокис и други емисии в атмосферата, породени от човешката дейност.

И трите агенции алармират, че през това столетие са регистрирани рекордно високи температури в 16 от 17 години.

Учените подчертават, че подобно затопляне на планетата е регистрирано преди около 115 000 години и на Земята не е имало толкова високи нива на въглероден двуокис в атмосферата от 4 милиона години.

Природният феномен "Ел Ниньо", който е допринесъл за "шокиращото" увеличение на температурата в началото на 2016 година, сега не оказва такъв ефект, но въглеродните емисии са основният фактор и ще продължат да оказват влияние за покачването на температурата.

Учените очакват 2017 година да бъде още една изключително гореща година.