Американски изтребители са били задействани в неделя в отговор на самолет, който в крайна сметка се е разбил в югозападната част на Вирджиния, твърди американски служител, цитиран от Си Ен Ен.

Не е ясно дали самолетът е нарушил забраненото въздушно пространство близо до Вашингтон, окръг Колумбия, или на борда е имало извънредна ситуация.

Американският военен самолет е предизвикал звуков бум, който се е чул в района на Вашингтон.

Официален представител на САЩ заяви, че F-16 не са свалили самолета и че за Федералната авиационна администрация е типично да извика изтребители, ако някой лети опасно.

Пилотът на гражданския самолет не е реагирал, докато изтребителите F-16 са се опитвали да установят контакт, се казва в съобщение на континенталния регион на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана на САЩ.

Изтребителите F-16 са били "упълномощени да се движат със свръхзвукова скорост", което е довело до звуковия взрив, чут в района на Вашингтон, окръг Колумбия.

Изтребителите F-16 са използвали сигнални ракети "в опит да привлекат вниманието на пилота", се допълва в съобщението.

Гражданският самолет, Cessna 560 Citation V, е бил прихванат от самолетите на NORAD около 15:20 ч. (местно време) и в крайна сметка се е разбил близо до националната гора "Джордж Вашингтон" във Вирджиния.

"Пилотът не е реагирал и впоследствие самолетът Cessna се е разбил в близост до националната гора Джордж Вашингтон, Вирджиния", се казва в съобщението. "NORAD се опита да установи контакт с пилота до момента, в който самолетът се разби."

Четирима души са били на борда на самолета, който е надхвърлил планираната дестинация с 315 мили, преди да се разбие, твърдят източници, запознати с разследването.

В неделя вечерта щатските и местните власти все още полагат усилия за издирване, съобщиха от щатската полиция на Вирджиния за CNN.

Щатската полиция е била уведомена около 15:50 ч. за възможна самолетна катастрофа в района на Стаунтън/Блу Ридж Паркуей, съобщиха от агенцията.

Към момента не е установено нищо, добавиха от силите на реда.

Националният съвет за безопасност на транспорта съобщи в Twitter, че разследва катастрофата. Агенцията заяви, че ще пристигне на мястото в понеделник и ще започне "процеса на документиране на мястото и изследване на самолета".

Частният самолет е бил регистриран във Флорида.