Северна, Централна и Южна Америка са се превърнали в новия епицентър на пандемията от новия коронавирус (COVID-19). Това обяви Световната здравна организация (СЗО), след като американско проучване прогнозира смъртността да нараства в Бразилия и други страни от Латинска Америка до август, съобщава "Гардиън".

"Сега не е време държавите да разхлабват ограниченията", настоя чрез видеоконференция Кариса Етиен, която е директор на СЗО за Америките и ръководител на Панамериканската здравна организация (PAHO).

Бразилия с повече жертви на COVID-19  от САЩ за денонощие

Бразилия с повече жертви на COVID-19 от САЩ за денонощие

Но остава шеста по общ брой починали

В Северна, Централна и Южна Америка са регистрирани повече от 2,4 млн. заразени от новия коронавирус, от които повече от 143 000 души са починали. Латинска Америка задмина Европа и САЩ по брой на заразени в рамките на едно денонощие.

"Нашият регион се превърна в епицентър на пандемията COVID-19", каза Етиен, след като други директори в PAHO предупредиха, че предстоят "много трудни" седмици за региона, а Бразилия трябва да извърви дълъг път, преди да стигне до края на пандемията.

Също така за СЗО грижа представлява засилването на епидемиите в Перу, Чили, Салвадор, Гватемала и Никарагуа.

Черна статистика от Бразилия

Черна статистика от Бразилия

Нови случаи на коронавирус

Жертвите от COVID-19 по по света днес надминаха 350 000 души. Броят на официално регистрираните заразени е над 5,58 млн. души. САЩ, най-засегнатата страна в света, наближава 100 000 починали.

Проучване на Университета във Вашингтон предупреди, че общият брой на жертвите в Бразилия може да нарасне пет пъти - до 125 000 души - до началото на август.

Прогнозата на Института за здравни метрики и оценка (IHME) към Университета във Вашингтон призова за налагането на блокади, на които десният президент на Бразилия Жаир Болсонаро се противопостави.

Настоящите прогнози за починалите от COVID-19 в Перу са да се стигне до общо близо 20 000 жертви до август, уточняват от IHME, като посочват, че търсенето вероятно ще надхвърли предлагането на легла в отделения за интензивно лечение.

В последните прогнози на IHME жертвите се очаква да стигнат близо 12 000 души в Чили, 7000 души в Мексико, 6000 души в Еквадор, 5 500 души в Аржентина и до 4 500 души в Колумбия до август.

Една страна в региона, която се справя сравнително добре срещу COVID-19, е Куба, където IHME прогнозира едва 82 починали до август, след като тестовете продължават да изпреварват епидемията.