Петролен танкер е бил ударен от снаряд, носен от дрон, край бреговете на Оман, съобщава "Ройтерс".

Нападението е било извършено вчера, като са нанесени леки щети по корпуса. По информация на контролираната от Израел компания "Ийстърн Пасифик Шипинг" няма разлив на товара или проникване на вода.

Базираната в Сингапур фирма, която управлява кораба, съобщи, че разследва инцидента с танкера "Пасифик Зъркон" на около 150 мили от Оман. Целият екипаж е в безопасност.

Предварителните данни сочат, че плавателният съд е бил ударен от снаряд, отбелязват от Източнотихоокеанското корабоплаване, което се контролира от израелския милиардер Идан Офер.

Нападателите напуснаха танкера, отвлечен в Оманския залив

Нападателите напуснаха танкера, отвлечен в Оманския залив

Не се съобщава за пострадали

През последните години в Персийския залив бяха извършени няколко нападения срещу танкери в момент на повишено регионално напрежение с Иран. През юли 2021 г. предполагаема атака с дрон удари танкер с петролни продукти, управляван от израелска фирма, край бреговете на Оман. Иран отрича да стои зад нападението.

Според сайта за проследяване на корабоплаването "Марин Трафик", "Пасифик Зъркон" е видян за последен път край бреговете на Лива, Оман в понеделник сутринта. Той е отпътувал от Сохар, Оман, в понеделник следобед, като крайната му дестинация е пристанището на Буенос Айрес, Аржентина.