Австралия призова за независимо разследване на глобалния отговор на пандемията от новия коронавирус (COVID-19), включително управлението на кризата от страна на Световната здравна организация (СЗО), съобщават световните осведомителни агенции.

Външният министър на Австралия Марис Пейн подчерта, че страната ѝ ще "настоява" за преглед, който отчасти би разследвал първоначалната реакция на Китай срещу епидемията в Ухан, града, откъдето тръгна заразата в края на миналата година.

Тръмп постави под въпрос легитимността на СЗО

Тръмп постави под въпрос легитимността на СЗО

Зададе няколко щекотливи въпроса

Пейн каза, че Австралия споделя подобни притеснения със САЩ, чийто президент Доналд Тръмп обвини СЗО "в лошо управление" на кризата и в прикриване на сериозността на епидемията в Китай, преди тя да се разпространи по света.

Тръмп също обяви, че Вашингтон ще спре финансирането си на органа на ООН, което през миналата година е възлизало на 400 млн. долара.

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Помпео вече се обяви за промени в Организацията

Пейн добави, че смята, че последствията от пандемията ще променят отношенията между Австралия и Китай "по някакъв начин", като опасенията ѝ за прозрачността на Пекин сега са "в много висока точка".

Междувременно министърът на здравеопазването на страната Грег Хънт подкрепи призива за независимо разследване, като каза, че Австралия е постигнала успех в ограничаването на разпространението на вируса отчасти заради това, че се е противопоставила на съветите на СЗО.

Има ли смисъл от СЗО?

Има ли смисъл от СЗО?

Покрай пандемията от COVID-19 според Димитър Петров ясно се вижда, че СЗО в много отношения е заприличала на своята "майка" в лицето на ООН - безполезна, празноговореща и нищоправеща организация, която все по-трудно оправдава финансирането си