САЩ спират финансирането си за Световната здравна организация. Това обяви американският президент Доналд Тръмп на ежедневния брифинг на Щаба за борба с коронавируса в страната.

Тръмп каза, че се проверява СЗО за лошо управление и прикриване на разпространението на коронавирус.

По думите му, ако Организацията си беше свършила добре работата, епидемията щеше да остане в граници и да не засегне целия свят.

Животи щаха да бъдат спасени, настоя държавният глава.

Светът зависи от СЗО, за да се гарантира, че точната информациясе споделя своевременно.

Преди брифинга, президентът и вицепрезидентът Майк Пенс се срещнаха с вече излекувани пациенти.

Снимка 475871

Източник: EPA/БГНЕС

Припомняме, че по-рано държавният секретар Майк Помпео настоя за сериозни промени в СЗО.

САЩ в момента са водещият донор на СЗО, като са предоставили 400 милиона долара миналата година, но заплашиха, че ще се оттеглят, тъй като в пандемията Китай е бил защитаван.

Администрацията на Тръмп, чест критик на органите на ООН, казва, че СЗО разчита твърде много на китайските официални сметки, след като вирусът, официално известен като SARS-CoV-2, се появи в края на миналата година в метрополията Ухан.

Помпео: СЗО се нуждае от коренни промени

Помпео: СЗО се нуждае от коренни промени

След разменените остри реплики и заплахи за спиране на финансирането

СЗО, цитирайки китайски лекари, в първите седмици заяви, че няма информация за предаване от човек на човек и похвали прозрачността на Пекин. По-късно призна, че пандемията е била подценена.

Новият коронавирус е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип, който предизвика пандемия през 2009 г., обяви Световната здравна организация (СЗО), предаде АФП.

От организацията подчертаха, че е необходима ваксина за пълно спиране разпространението на вируса.

Коронавирусът е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип през 2009 г., предупреждават от СЗО

Коронавирусът е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип през 2009 г., предупреждават от СЗО

От организацията подчертаха, че е необходима ваксина за пълно спиране разпространението на вируса

Комитетът на Сената на САЩ по вътрешна сигурност и правителствени въпроси започва разследване на появата на коронавирус и неговото разпространение, с акцент върху ролята на Китай и Световната здравна организация (СЗО) по този процес.

Ще се проучат обстоятелствата на появата и разпространението на вируса и мерките, предприети за реагиране на епидемията както в САЩ, така и в чужбина, "в своята цялост".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че сега не е времето за подобни действия. СЗО в такава ситуация трябва да бъде подкрепена, настоя той. Сега е нужна солидарност в борбата с общия проблем, убеден е той. Той отново защити работата на Организацията.

От Американската медицинска организация (АМА) призоваха президента Тръмп да преосмисли решението си да спре финансирането на СЗО.

"По време на най-тежката криза в общественото здраве от един век насам, спирането на финансирането на Световната здравна организация е опасна стъпка в грешна посока, която няма да улесни победата над COVID-19", заяви президентът на AMA Патрис Харис в изявление във вторник.

"Борбата с глобалната пандемия изисква международно сътрудничество и разчитане на науката и данните, добави тя. "AMA е дълбоко загрижена от това решение и последствията му и ние настоятелно призоваваме президента да го преразгледа."

Тръмп склонен да преговаря с губернаторите за рестарт на икономиката

Тръмп склонен да преговаря с губернаторите за рестарт на икономиката

След разменените остри реплики по-рано

По време на същия брифинг, Тръмп обяви, че има план и за рестарт на икономиката, като се консултира с всички губернатори. Очакват се обаче съвети от медицинските власти в страната, а детайли не бяха уточнени. Това идва на фона на острите изявление на президента, че той решава всичко в тази държава и споровете с губернатори.

Вицепрезидентът Майк Пенс обяви, че се очаква разрешение от Агенцията по храните и лекарствата за нов тест, който ще показва наличие на антитела и имунитет. Той призова Конгреса да одобри 250 млрд. долара за малкия бизнес.

Въпреки споровете с д-р Антъни Фаучи и слуховете за уволнението му, това няма да се случи, стана ясно по-рано. Самият Фаучи коментира, че за "отваряне" на икономиката е още рано да се говори.

Експрезидентът на Боливия Ево Моралес, който бе отстранен от власт и в момента в Аржентина, коментира, че Китай за него е победил в Третата световна война, а коронавирусът е дело на САЩ и наднационални компании, чиято цел е да избият възрастни, болни и бедни хора, а след това да наложат нов световен ред.