Комитетът на Сената на САЩ по вътрешна сигурност и правителствени въпроси започва разследване на появата на коронавирус и неговото разпространение, с акцент върху ролята на Китай и Световната здравна организация (СЗО) по този процес. Това обяви председателят на комитета Рон Джонсън в интервю за "Политико".

Според сенатора той и колегите му възнамеряват да проучат обстоятелствата на появата и разпространението на вируса и мерките, предприети за реагиране на епидемията както в САЩ, така и в чужбина, "в своята цялост".

Разследването ще се фокусира основно върху причините за появата на коронавирус в Китай и дали усилията на Пекин и СЗО са били достатъчни, за да ограничат по-нататъшното му разпространение. "Къде започна всичко? Имало ли е предаване на инфекция от животно на човек? Или теч от лаборатория в Китай, където, например, разработването на лекарства за други видове коронавируси би могло да върви с най-добри цели? Трябва също да проучим каква е ролята на СЗО в укриването на информация за появата на вируса", каза председателят на комисията.

САЩ изчерпва федералните си запаси от защитно оборудване

САЩ изчерпва федералните си запаси от защитно оборудване

Тръмп оставя всеки щат сам, а федералните агенции са в хаотична война за наддаване

Той каза още, че се планира да се проучат причините за липсата на доставки на лични предпазни средства и лекарства за борба с вируса в САЩ и липсата на производство на редица лекарства, необходими за борба с инфекцията в САЩ.

Според един от участниците в разследването, сенаторът Рик Скот, "не можем да се доверим на комунистически Китай, научихме също, че не можем да се доверим на СЗО, защото те ни излъгаха".

Но не е ясно доколко действията на президента Доналд Тръмп ще бъдат разследвани от ръководения от републиканците панел, като Джонсън и други републиканци са фокусирани главно върху Китай и СЗО.

Тръмп отрече да е предупреждаван за COVID-19 през ноември от разузнаването

Тръмп отрече да е предупреждаван за COVID-19 през ноември от разузнаването

След появили се информации за такъв доклад

Системата за тестване на Съединените щати бе сварена напълно неподготвена от коронавируса и Джонсън каза, че по-бързата международна информация би помогнала за разработването на "точен лабораторен тест по-рано".

Джонсън също каза, че е възложил на сенатор Рик Скот да ръководи разследването на СЗО, която попадна под безпощадна атака от страна на депутатите на решублканците и Белия дом, че не са направили повече за намиране на точна информация от Китай за появата на вируса.

Скот, известен ястреб коментира, че ще се задълбочи върху това, какъв е бил планът на СЗО, кога са знаели как се предава вирусът и когато организацията става скептично настроена към числата от Китай, показващи, че вирусът е задържан.

"Нека създадем нова организация, ако това е важно за нас, защото тази очевидно не работи", заяви Скот за СЗО.

Коронавирус: САЩ обвиниха Китай, че крие истинския брой на заразените и жертвите

Коронавирус: САЩ обвиниха Китай, че крие истинския брой на заразените и жертвите

Нов доклад на американските спецслужби

Републиканци предложиха да се отнеме финансирането и ръководителят на СЗО да подаде оставка; някои помощници на Тръмп също обмислят създаването на алтернатива на СЗО. Генералният директор д-р Тедрос Адханом Гебрейсус заяви, че вярва, че САЩ ще продължат финансирането.

Демократите от Камарата обещаха строг контрол върху управлението на пандемията от Тръмп и дори има някои двупартийни законопроекти за създаване на комисия в стил 11/11, която да разследва грешките на правителството.

Демократите отказаха да възприемат критиките на републиканците за СЗО и вместо това съсредоточиха яростта си върху Тръмп и неговото омаловажаване на вируса през последните два месеца.

"Липсата на действия, при която президентът всъщност ни казваше, че всичко ще бъде наред, продължи два месеца, в които трябваше да се подготвим. И ние плащаме цената сега, хората плащат цената в момента", коментира сенатор Тина Смит.

Д-р Фаучи: САЩ можеха да спасят живот с по-ранни действия

Д-р Фаучи: САЩ можеха да спасят живот с по-ранни действия

За първи път в историята всички 50 щата са с декларация за бедствие