Президентът na САЩ Доналд Тръмп отрече да е виждал доклад на разузнаване, с който през ноември е бил предупреден за разпространението на коронавируса. 

Спецслужбите на САЩ предупредили за коронавируса още през ноември

Спецслужбите на САЩ предупредили за коронавируса още през ноември

"Анализаторите заключиха, че това може да е катаклизмично събитие"

На въпроса кога точно е научил за опасността, зададен по време на брифинга на Белия дом в сряда, Тръмп каза пред репортери, че е било около края на януари.

Припомняме, че се появиха информации за подобен доклад.

Той отново обвини в сряда Световната здравна организация, че е подценила заплахата от коронавирус, както и че не третира еднакво всички държави.

Преди това го направи в профила си в "Туитър", откъдето буквално обвини СЗО в издънка.

Заради това Тръмп заплаши със спиране на финансирането, заради което бе критикуван, че сега не е време за подобни заплахи.

Гутериш защити СЗО след критиките на Тръмп

Гутериш защити СЗО след критиките на Тръмп

САЩ заплашиха със спиране на финансирането

Той също така по-рано вече критикува бавните реакции на Пекин по оповестяването на данните. Тогава заяви, че би искал да е знаел по-рано истината.

Припомняме, че широката световна общественост разбра за заразата чак в края на декември 2019 година.

Съществува версия, която се заклеймява като конспиративна теория, че военните на САЩ, които са провеждали съвместни учения с китайските си колеги точно в град Ухан през есента на миналата година, са създали лабораторно вируса.

По време на брифинга, Тръмп даде информация каква медицинска техника вече е налична за болниците в САЩ, както и какви лекарства се тестват в момента от спациалистите с надеждата, че ще лекуват и заболели от коронавирус.

Той пожела на британския премиер Борис Джонсън скорошно излекуване, като обяви, че той "вероятно вече е по-добре", въпреки съобщенията, че ще се лекува с месеци и няма да е в състояние да работи.