Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш защити Световната здравна организация (СЗО) след критиките на американския президент Доналд Тръмп и заплахите за спиране на финансиране, предаде АП.

По думите му, тази организация в момент на пандемия е изключително важна и трябва да бъде подкрепена.

След като пандемията приключи, той признава, че трябва да се разследва как тя се е появила и разпространила толкова бързо, както и реакциите на всички, участващи в кризата, за да могат да се извлекат поуки.

"Но сега не е време", настоя генералният секретар. "Сега е време за единство, международната общност да работи заедно в знак на солидарност, за да спре този вирус и неговите разтърсващи последици."

Тръмп остро критикува Световната здравна организация във вторник, обвинявайки я, че е прекалено добра с Китай и дава лоши съвети по време на епидемията от коронавирус.

"СЗО наистина се издъни", заяви Тръмп в "Туитър".

СЗО към Тръмп: Разгарът на пандемия не е момент да се спира финансиране

СЗО към Тръмп: Разгарът на пандемия не е момент да се спира финансиране

А работата с властите в Пекин е важна за разбирането на заразата, започнала в Ухан

Световната здравна организация - СЗО отрече да е "концентрирана към Китай" и заяви, че острата фаза на пандемия не е моментът за намаляване на финансирането, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще спре вноските.

Съединените щати са най-големият донор на базираната в Женева организация, за която Тръмп каза, че е дала лоши съвети по време на новата епидемия от коронавирус.

Тръмп: СЗО наистина се издъни

Тръмп: СЗО наистина се издъни

Доволен е, че не е послушал препоръките за отворени граници

Вноските на САЩ за СЗО през 2019 г. са надхвърлили 400 милиона долара, сочат данни на Държавния департамент на САЩ, а Китай дава 44 милиона долара.

СЗО по-рано призна, че е подценила коронавируса и късно го е обявила за пандемия.