Стратегическият национален запас в САЩ е почти изчерпан, от респиратори N95, хирургически маски, лице, щитове, рокли и други медицински материали, отчаяно необходими за защита на медицински работници, лекуващи пациенти с коронавирус в САЩ.

Министерството на здравеопазването и човешките услуги - HHS заяви пред "Асощиейтед прес", че федералният склад е в процес на разпределяне на всички останали лични предпазни средства в инвентара си.

Изявлението на HHS потвърждава федералните документи, публикувани в сряда от Комитета за надзор и реформа на Камарата, които показват, че около 90% от личните предпазни средства в запасите са разпределени на държавни и местни власти.

Говорителят на HHS заяви, че останалите 10% ще бъдат запазени в резерва, за да подкрепят усилията за федерални действия.

САЩ изпревари Испания - вече е на второ място по жертви от коронавирус

САЩ изпревари Испания - вече е на второ място по жертви от коронавирус

Италия остава начело на печалната класация

Председателката на надзора Каролин Б. Малони заяви, че администрацията на Тръмп оставя всеки щат да търси отворения пазар за оскъдни доставки, често да се конкурират помежду си и федералните агенции са в хаотична война за наддаване, която увеличава цените.

"Президентът не успя да въведе FEMA (Федералната агенция за управление на извънредни ситуации) навреме, не успя да назначи национален ръководител за тази криза и не успя да използва изцяло властта, която Конгресът му даде съгласно Закона за отбранителното производство да снабди и управлява разпределението на критични доставки", коментира Малони. "Той трябва да предприеме действия за отстраняване на тези недостатъци."

За последния месец здравните работници от цялата страна се насочиха към социалните медии, за да покажат недостига, като правеха селфита, носещи домашно ушити маски на лицата си и торби за найлонови торби за боклук.

Президентът Доналд Тръмп обвини щатите, че не се подготвят по-добре за пандемията и заяви, че те трябва да разчитат на федералните запаси само като крайна мярка.

АП съобщи в неделя, че администрацията на Тръмп пропиля близо два месеца след януарските предупреждения, че COVID-19 може да запали глобална пандемия, изчаквайки до средата на март, за да постави масови поръчки на маски N95 и други медицински консумативи, необходими за натрупване на запасите. Дотогава болниците в няколко щата са лекували хиляди заразени пациенти без подходящо оборудване и се молели за помощ.

Тръмп бил предупреден за унищожителния ефект на коронавируса още януари

Тръмп бил предупреден за унищожителния ефект на коронавируса още януари

Записките са на Питър Наваро, икономически съветник на Тръмп

Тръмп прекара първите два месеца от епидемията, омаловажавайки заплахата от новия вирус. Той се присмиваше на предупреждения за пандемия като измама, извършена от демократите и медиите, като прогнозира още на 26 февруари, че броят на случаите в САЩ скоро ще спаднат до нула.

Стратегическият национален запас е създаден през 1999 г., за да се предотвратят прекъсвания във веригата на доставки за прогнозирани проблеми с Y2K компютри. Той се разширява след 11 септември 2001 г., за да се подготви за химически, биологични, радиологични и ядрени атаки. Конгресът предостави пари през 2006 г., за да се подготви за евентуална грипна пандемия, въпреки че голяма част от този запас е използван по време на епидемията от грип H1N1 три години по-късно.

В началото на кризата COVID-19, федералният запас има около 13 милиона респиратори N95, маски, които филтрират около 95% от всички течни или въздушни частици и са критични за предотвратяване на заразяване на здравните работници. Това е само малка част от необходимото за болниците, за да защитят работниците си, които обикновено носят нова маска за всеки пациент, но сега често се издава само една, която трябва да се изпозлва с дни.

Записите на федералните договори показват, че HHS прави първоначална групова поръчка на маски N95 на 12 март, последвана от по-големи поръчки на 21 март. Но тези договори няма да доведат до големи доставки за националните запаси до края на април, когато Белият дом прогнозира пандемията да достигне своя връх.

От близо месец Тръмп отхвърля призивите да използва правомощията си съгласно Закона за отбранителното производство, за да нареди на компаниите да увеличат производството на респиратори и вентилатори, преди да отстъпи миналата седмица.

Попитан за инфорацията на АП, президентът предложи в неделя щатите да бъдат благодарни за доставките, които са получили. "FEMA, военните, това, което са направили, е чудо", каза Тръмп. "Това, което са направили, е чудо в получаването на всички тези неща. Това, което са направили за щатите, е невероятно."

Тръмп отрече да е предупреждаван за COVID-19 през ноември от разузнаването

Тръмп отрече да е предупреждаван за COVID-19 през ноември от разузнаването

След появили се информации за такъв доклад