Президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил предупреден в края на януари от един от топ съветниците си в Белия дом, че коронавирусът е с потенциал да убие стотици хиляди американци и да блокира икономиката на страната, освен ако незабавно не предприеме твърди мерки.

Това става от новопубликувани паметни бележки, цитирани от New York Times и Axios.

Индия принудена да изнася хидроксихлорохин след натиск от Тръмп

Индия принудена да изнася хидроксихлорохин след натиск от Тръмп

Въпреки че не е доказано дали лекарството помага срещу вируса, то вече е използвана при 1500 пациенти с коронавирус в Ню Йорк

Записките са на Питър Наваро, икономически съветник на Тръмп. Те са били широко разпространени в Белия дом и федералните агенции чрез Съвета за национална сигурност. Те показват, че дори в администрацията на Тръмп е бита тревога в края на януари, когато самият президент постоянно омаловажаваше заплахата от Covid-19.

Повече от 368 000 са заразените с коронавирус в САЩ и близо 11 000 са починали. Ню Йорк е най-засегнатият щат, където има около 132 000 случая и близо 5000 починали. Повече от 1000 души са починали в Ню Джърси и над 700 в Мичиган.

Какви са причините Тръмп да промотира хидроксихлорохина?

Какви са причините Тръмп да промотира хидроксихлорохина?

"Какво имате да губите", пита той

Паметните бележки са написани от Наваро от 29 януари до 23 февруари. В първата, подготвена на деня, когато Тръмп сформира специалния екип към Белия дом за борба с коронавируса, се представя най-лошият сценарий, при който вирусът е убил повече от половин милион американци.

В бележката пише, че заради липсата на имунитет, съществуващо лекарство или ваксина американците са беззащитни срещу коронавируса на американска земя. Липсата на защита увеличава риска коронавирусът да прерасне в пандемия и да застраши живота на милиони американци, пише още.

Във втората бележка Наваро отива още по-далеч, прогнозирайки, че коронавирусът може да убие 1,2 милиона американци, а 100 милиона да се заразят.

Това не е първият път, при който Тръмп и екипът му са предупредени, че вирусът има потенциал да опустоши САЩ и че е необходимо да се действа бързо и твърдо.

Тогава американският лидер сравняваше вируса със сезонен грип.

Но с появата на тези бележки от висш съветник в Белия дом ще бъде много по-трудно на Тръмп да казва, както го е правил много пъти, че никой не е успял да прогнозира сериозността на заболяването.