Хидроксихлорохин. Тази дума вероятно сте я чували, защото многократно беше спомената от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Тръмп многократно промотира това лекарство против малария като потенциално лечение срещу коронавируса. Американският лидер дори насърчава хората да го вземат, информира Би Би Си.

"Какво имате да губите", пита той.

Запасихме се с 29 млн. дози хидроксихлорохин, обяви Тръмп

Запасихме се с 29 млн. дози хидроксихлорохин, обяви Тръмп

Американският лидер се надява медикаментът да бъде използван за лечение на вируса

Вероятно истинският въпрос е какво може да спечели Тръмп от това? Явно доста. "Ню Йорк таймс" пише, че самият държавен глава на САЩ има "малък личен финансов интерес в "Санофи", френският производител на лекарства, който прави препарата "Плаквенил" - нов вариант на хидроксихлорохина".

Изданието отбелязва също, че няколко други фармацевтични компании също ще спечелят, включително и тези с акции, които имат връзки с Тръмп.

Тръмп предупреди американците: Очаквайте много смърт

Тръмп предупреди американците: Очаквайте много смърт

Също призова американците да използват малко проучваното лекарство против малария

Но един лекар вярва, че има много благородни причини за интереса на президента към това лекарство.

"Разбирам защо настоява. Той трябва да вдъхне надежда", коментира доктор Джошуа Розенберг от болничния център "Бруклин".

"Дори и да няма много наука зад това, защото е така на този етап, това е най-добрият, най-достъпният вариант за използване", подчерта лекарят.

Научната общност все още не е стигнала до заключение дали лекарството наистина помага срещу коронавируса. Необходими са още проучвания. 

Лекарството има потенциални странични ефекти, които се отразяват на сърцето.

Топ експертът по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи, който е от специалния екип на Белия дом за борба с вируса, е категоричен, че към момента нищо не показва, че хидроксихлорохинът има някаква полза срещу коронавируса.