Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че складират огромни количества лекарство против малария, което потенциално може да се използва срещу коронавируса, информират медии.

В САЩ изживявали своя "момент Пърл Харбър и 11 септември"

В САЩ изживявали своя "момент Пърл Харбър и 11 септември"

Най-трудната и най-тъжната седмица в живота на американците очаква Джером Адамс

Американският лидер се надява медикаментът да бъде използван за лечение на вируса, въпреки че все още не е доказана ефикасността му.

Вашингтон закупи "огромно количество" хидроксихлорохин, обяви Доналд Тръмп и подчерта, че има "много силни сигнали", че може да лекува коронавирус.

Тръмп предупреди американците: Очаквайте много смърт

Тръмп предупреди американците: Очаквайте много смърт

Също призова американците да използват малко проучваното лекарство против малария

На брифинг в неделя държавният глава отбеляза, че САЩ продължават да работят по ваксини срещу коронавируса. Но той разкри, че САЩ са се запасили с 29 милиона дози хидроксихлорохин като потенциално лечение.

Това е силно лекарство против малария и има сигнали, че работи върху това, някои много силни сигнали. Бих искал да влезе в лаборатория и няколко години да бъде тествано. Но ние нямаме време, нямаме и два часа, защото умират хора, обясни той.

Ако помогне, страхотно. Ако не помогне, пробвали сме. Какво имаме да губим, попита Доналд Тръмп.

Миналия месец Световната здравна организация обяви световно проучване на четири обещаващи медикамента, включително и хидроксихлорохин. Но има предупреждения, че не трябва да се избързва, тъй като са необходими още проучвания.

Лекарството има потенциални странични ефекти, които се отразяват на сърцето.

Топ експертът по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи, който е от специалния екип на Белия дом за борба с вируса, е категоричен, че към момента нищо не показва, че хидроксихлорохинът има някаква полза срещу коронавируса.

С коментара си Фаучи противоречи на американския президент. 

Държавният глава на САЩ прекъсна доктор Фаучи, докато отговаряше за лекарството против малария.

Отговорих на това 15 пъти. Няма нужда да отговаряш, намеси се Тръмп.