Индия одобри определено количество износ на хидроксихлорохин. Препаратът против малария е разглеждан като потенциален лек срещу коронавируса. Индия ще изнесе от лекарството след натиск от президента Доналд Тръмп, който призовава американците да го вземат, пише "Гардиън".

Таблетките се използват за превенция и лечение на малария, лупус и ревматоиден артрит, но през последната седмица американският лидер агресивно промотира медикамента като лечение за коронавирус, въпреки че няма категорични медицински доказателства за ефикасността му срещу новия вирус.

Какви са причините Тръмп да промотира хидроксихлорохина?

Какви са причините Тръмп да промотира хидроксихлорохина?

"Какво имате да губите", пита той

Индия, най-големият производител на хидроксихлорохин, наложи временна забрана за износ на лекарството, за да се запаси.

Но днес говорител на индийското правителство съобщи, че страната му отменя някои ограничения.

Частичната отмяна на забраната за износ идва след потвърждение на Тръмп, че е телефонирал на премиера Нарендра Моди през уикенда. Президентът на САЩ заплашил с "ответни мерки", ако Индия не изнесе от лекарството.

Тръмп и Моди поддържат близки отношения. По време на първото си посещение в Индия като държавен глава през февруари Тръмп нарече Моди "изключителен лидер" и "истински приятел".

Запасихме се с 29 млн. дози хидроксихлорохин, обяви Тръмп

Запасихме се с 29 млн. дози хидроксихлорохин, обяви Тръмп

Американският лидер се надява медикаментът да бъде използван за лечение на вируса

През последните дни Тръмп предизвика маниакално чувство в американското общество, че хидроксихлорохинът е чудотворен лек срещу коронавируса. САЩ се запасиха с 29 милиона дози от лекарството. Твърденията на американския лидер, че медикаментът може да "промени играта" се основават на изследване на група учени през март, но резултатите са открито отхвърляни от експерти и други здравни организации.

Въпреки че не е доказано дали лекарството помага срещу вируса, то вече е използвана при 1500 пациенти с коронавирус в Ню Йорк.

Шри Ланка и Непал също поръчаха от лекарството.

Индия е един от най-големите производители на лекарства и през миналия месец наложи ограничения за износ на десетки лекарства, включително парацетамол и различни антибиотици, с цел да покрие нуждите в страната. Днес индийското правителство също потвърди, че частично отменя забраната за износ на парацетамол.