Експрезидентът на Боливия Ево Моралес, който беше отстранен през ноември и оттогава е в чужбина, нарече пандемия на коронавирус "биологична война" в понеделник и предположи, че САЩ стоят зад него, в желанието си да убиват възрастни хора и други подобни, считани за тежест за обществото.

Моралес направи коментара в интервю за аржентинска радиостанция. В момента той е в Аржентина под статут на "политическо убежище", след като избяга от Боливия.

Като президент Моралес разруши дипломатическите отношения на Боливия със САЩ и разви тесни връзки с Китай, Русия и Венецуела.

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Помпео вече се обяви за промени в Организацията

Моралес нарече пандемията "трета световна война" и обяви Китай, страната, от която произхожда вирусът, за победител.

"Мисля, че това е биологическа и икономическа война между силите", заяви Моралес пред аржентинското радио Con Vos, според информационния сайт Infobae. "Сега можем да видим, че САЩ не са световна сила, както си мислехме. Съединените щати трябва да помолят Русия, Китай за помощ. Мисля, че Китай спечели Третата световна война, без да употреби оръжие. Всички се обръщат към Китай сега, за да купят медицинско оборудване."

Моралес повтаря познатата теза на любителите на конспиративни теории, че вирусът е творение на наднационални корпорации, които искат да установят нов световен ред и се стремят да убиват болни или възрастни хора.

Коронавирус: Учени, политици и общественици от Европа и Австралия хокат Китай

Коронавирус: Учени, политици и общественици от Европа и Австралия хокат Китай

Автократичното еднопартийно управление в Китай застрашило всички

"За капитализма и възрастните хора са бреме, те целят да се намали ненужното за тях население, инвалидите и най-вече бедните семейства, според Моралес.

Припомняме, че Китай и САЩ взаимно се обвиниха за появата на вируса. Въпреки че вирусът тръгна от Китай, Пекин настоя, че няма вина. 

Американският президент Доналд Тръмп днес обяви спиране на финансирането на Световната здравна организация заради подценяването на коронавируса и обвинения, че работи в помощ на Китай.

Сенатът на САЩ разследва СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

Сенатът на САЩ разследва СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

Разследва се и липсата на предпазни средства и лекарства в САЩ

ООН и други организации определиха решението му като прибързано точно във време на пандемия.