Върховният избирателен трибунал на Боливия обяви в събота спирането на президентските избори, след като правителството нареди 14-дневна национална карантина, за да предотврати разпространението на коронавируса, предаде Анадолската агенция.

Снимка 472506

Източник: EPA/БГНЕС

"Тази мярка, следствие на безпрецедентна ситуация в света, не позволява на избирателния орган да продължи да подготвя изборите, определени за неделя, 3 май", се казва в съобщението на Трибунала.

Не е определена нова дата, но тя ще бъде договорена допълнително.

Всички кандидати за президент преустановиха кампаниите си за 15 дни и намалиха политическите изявления в социалните медии.

Жанин Анеьс се кандидатира за президент на Боливия

Жанин Анеьс се кандидатира за президент на Боливия

Изборите са насрочени на 3 май

"Трудно, но необходимо решение", каза временният президент Жанин Аньес в послание до нацията, която вече има 19 потвърдени случая на COVID-19.

Припомняме, че новите избори бяха насрочени преди това за 30 март.

На 24 ноември парламентът на Боливия прие законопроект за нови президентски избори. Според документа кандидат, който вече е бил президент като два последователни мандата, не може да участва в тях, което изключва възможността Моралес да участва в тях.

По-рано през декември, новата власт в страната обеща да издаде заповед за арест на бившия президент Моралес.

Боливия избира президент на 3 май

Боливия избира президент на 3 май

Преди това бе обявена друга дата, но проблеми с техниката пречат

Моралес беше президент на Боливия от 2006 г. На 10 ноември той подаде оставка след исканията на военните, които го обвиниха в манипулиране на резултатите от президентските избори, в които той спечели. От своя страна Моралес обвини опозицията в опит за преврат. Впоследствие той отлетя за Мексико, където получи политическо убежище. Властта премина на втория председател на боливийския сенат Аньес.

Според проучванията, води кандидатът на социалистите на Моралес, пред Аньес и останалите участници.