Заместник-председателят на горната камара на боливийския парламент Джанин Агнес, назначена за изпълняващ длъжността президент на страната, обеща да издаде заповед за арест на бившия президент Ево Моралес. Това се съобщава от изданието "Los Tiempos".

"Моралес знае, че в случай на връщане ще трябва да отговори на страната, че има неплатени сметки пред правосъдието ... Разбира се, в следващите няколко дни тази заповед за арест ще бъде издадена, защото вече сме подали съответната петиция ", каза Агнес в интервю пред репортери.

Ево Моралес иска да се върне в Боливия

Ево Моралес иска да се върне в Боливия

Напрежение в латиноамериканската страна

Тя отбеляза, че действията на Моралес трябва да се разглеждат като "подбуждане към бунт и тероризъм". Също така действащият държавен глава призова Моралес да зачита статута на политически емигрант.

Ево Моралес беше президент на Боливия от 2006 г. На 10 ноември той подаде оставка след исканията на военните, които го обвиниха в манипулиране на резултатите от президентските избори, в които той спечели. От своя страна Моралес обвини опозицията в опит за преврат. Впоследствие той отлетя за Мексико, където получи политическо убежище. Властта премина на втория говорител на боливийския сенат Джанин Агнес.

Ево Моралес: Кризата в Боливия ще доведе до гражданска война

Ево Моралес: Кризата в Боливия ще доведе до гражданска война

Предупреждение от избягалия в чужбина държавен глава

На 24 ноември парламентът на Боливия прие законопроект за нови президентски избори. Според документа кандидат, който вече е бил президент като два последователни мандата, не може да участва в тях, което изключва възможността Моралес да участва в тях.